Kiszonki górą? Skutki picia soku z kiszonych ogórków i kapusty u seniorów

2 tygodni temu 12
Reklama 3 tysiące złotych na miesiąc.

Sok z kiszonych ogórków lub kapusty to źródło probiotyków, witamin i minerałów, które mogą pozytywnie wpływać na zdrowie osób starszych. Spożywany regularnie w niewielkich ilościach wspiera trawienie, uzupełnia elektrolity i może wspomagać odporność.

U seniorów częściej dochodzi do niedoborów witamin czy obniżenia naturalnej bariery ochronnej organizmu. Kiszonki mogą pełnić funkcję codziennego wsparcia dla tych procesów, jednak nie zastępują terapii farmakologicznej przy chorobach przewlekłych.

Jak pić sok z kiszonych ogórków i kapusty?

Na początek oba napoje najlepiej spożywać w niewielkich ilościach. Wystarczy od 50 do 100 ml dziennie. W przypadku ogórków kiszonych, z czasem można zwiększyć ilość do pełnej szklanki (250 ml).

ZOBACZ: Planujesz urlop za granicą? Ten dokument może uratować zdrowie

Należy zwrócić uwagę na to, aby takie soki nie zawierały zbędnych cukrów i konserwantów. Zaleca się spożywanie własnych domowych przetworów lub produktów pochodzących z zaufanych źródeł.

Co zawiera sok z ogórków i kapusty? Składniki na wagę złota

Sok z kiszonych ogórków zawiera przede wszystkim kwas mlekowy, wpływający korzystnie na równowagę mikrobiologiczną jelit, a także wzmacniający odporność.

Napój ten dostarcza też elektrolitów m.in. sód i potas, które są niezbędne do utrzymania prawidłowego nawodnienia.

W jego składzie znajdują się także:

  • wapń
  • żelazo
  • magnez
  • cynk
  • fosfor
  • bakterie probiotyczne np. Lactobacillus
  • witamina A, C i E
  • witaminy z grupy B

ZOBACZ: Czereśnia z niespodzianką. Czy zjedzenie robaka szkodzi zdrowiu?

Jak wygląda sytuacja w przypadku kiszonej kapusty? To także bomba odżywcza. Taki napój zawiera:

  • witaminy z grupy B
  • witaminę A, C, E i K
  • beta-karoten
  • magnez
  • fosfor
  • żelazo

Warto podkreślić, że obecność beta-karotenu i witaminy A dodatkowo wspiera odporność, wzrok oraz poprawia stan skóry.

Oba soki są niskokaloryczne. Sok z kiszonych ogórków zawiera ok. 6-12 kcal na 100 ml, a sok z kiszonej kapusty ok. 20 kcal na 100 ml. Dodatkowo zawierają przeciwutleniacze, które wspomagają ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym.

Właściwości prozdrowotne soku z kiszonych ogórków i kapusty

Zarówno sok z kiszonej kapusty, jak i z kiszonych ogórków może wspierać prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Obecne w nich bakterie kwasu mlekowego, zwłaszcza z rodzaju Lactobacillus, przyczyniają się do odbudowy mikrobioty jelitowej.

Co ciekawe, niepasteryzowana kiszona kapusta może wpływać na łagodny przebieg objawów zespołu jelita drażliwego (IBS) - tak wskazano w badaniach z 2018 roku, autorstwa Sandberg Nielsen E.S. i in.

ZOBACZ: Nowe odkrycie. Trzy porcje tych owoców dziennie mogą spowolnić starzenie się organizmu

Sok z kiszonych ogórków wykazuje również szereg właściwości prozdrowotnych, które wynikają głównie z obecności elektrolitów, witamin i mikroelementów. Jego regularne spożywanie wpływa m.in. na zmniejszenie ryzyka bolesnych skurczów mięśni, regulacji poziomu cukru we krwi, czy też poprawie kondycji włosów i paznokci.

Te osoby nie mogą pić kiszonek. Przeciwwskazania

Mimo licznych korzyści zdrowotnych, sok z kiszonych ogórków nie jest odpowiedni dla każdego. Ze względu na wysoką zawartość sodu, powinni unikać go seniorzy z nadciśnieniem tętniczym oraz przewlekłymi chorobami nerek.

U niektórych osób sok może też nasilać produkcję soków żołądkowych, dlatego nie zaleca się go przy nadkwasocie czy refluksie. Ostrożność warto zachować także w przypadku nadwrażliwego układu pokarmowego.

Sok z kiszonej kapusty, choć wartościowy pod względem odżywczym, również nie jest wskazany dla wszystkich. Ze względu na dużą ilość soli może być niewskazany u osób z nadciśnieniem, chorobami serca oraz niewydolnością nerek. Nie zaleca się go również w przypadku wrzodów żołądka.

red / polsatnews.pl

Czytaj więcej

Przeczytaj źródło