Wcześniejsza emerytura dla nowej grupy seniorów. Jest petycja

5 godziny temu 3
Reklama 3 tysiące złotych na miesiąc.

Istnieje cała lista zawodów, których wykonywanie otwiera drzwi do wcześniejszego przejścia na emeryturę. W dużej mierze chodzi o prace realizowane w trudnych lub niebezpiecznych warunkach. Stąd szczególne uprawnienia górników, hutników czy mundurowych. Do tego grona chcą dołączyć kucharze. Swoje argumenty przedstawili w petycji do ministerstwa.

Polskie prawo wyróżnia prace w niespokojnych warunkach lub w szczególnym charakterze. Dotyczy to zawodów, które wiążą się z zagrożeniem dla zdrowia lub życia albo wymagają wyjątkowej sprawności fizycznej czy psychicznej. Chodzi na przykład o żołnierzy lub ratowników, ale też osoby pracujące pod ziemią czy mające kontakt z chemikaliami. Zatrudnieni w gastronomii wskazują, że również ich obowiązki mają niebezpieczny charakter.

Kucharze apelują do władz. Chcą specjalnych praw

W czerwcu na stronie Ministerstwa Zdrowia pojawiła się petycja, w której postuluje się o uznanie zawodu kucharza za pracę w warunkach szkodliwych dla zdrowia. Jej autorzy podkreślają, że funkcjonowanie w kuchniach, zwłaszcza tych, gdzie wykorzystuje się kuchenki gazowe, jest związane z długotrwałym narażeniem na szkodliwe substancje. W tym kontekście wymieniono między innymi:

  • benzen (opisany jako "znany czynnik rakotwórczy, w tym białaczkotwórczy")
  • szkodzący drogom oddechowym dwutlenek azotu
  • tlenek węgla
  • pyły zawieszone

Jak można przeczytać, związki te "stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia i życia". Zwrócono też uwagę, że w porównaniu do warunków domowych, w kuchniach zawodowych ekspozycja ta jest znacznie bardziej intensywna, długotrwała i skumulowana.

ZOBACZ: 8500 zł od ZUS w pół roku? To świadczenie można dostać już teraz

Autorzy petycji wskazują, że istnieją badania naukowe potwierdzające związek między warunkami pracy a zwiększonym ryzykiem zachorowań na choroby układu oddechowego, sercowo-naczyniowego, neurologicznego, a także nowotwory, co w efekcie może skracać średnią długość życia kucharzy.

Emerytura 10, a nawet 20 lat wcześniej

Autorzy wysunęli więc postulaty, aby zawód ten uznać za pracę w warunkach szkodliwych dla zdrowia. Miałoby to się przełożyć na otrzymanie odpowiednich rekompensat, krótszy czas pracy i uwzględnienie posady w przepisach dotyczących emerytur.

ZOBACZ: Gospodarka Niemiec w objęciach bezrobocia. Wskazują na cła Donalda Trumpa

To nie wszystko, bo w apelu uwzględniono też konieczność regularnych pomiarów szkodliwych czynników, edukację czy wsparcie dla alternatywnych technologii ograniczających emisję szkodliwych substancji (np. korzystanie z płyt indukcyjnych).

Nawet 20 lat wcześniej na emeryturę

Jeśli postulaty środowiska gastronomicznego zostaną uwzględnione, zawód kucharza może trafić na listę zawodów wymienioną w rozporządzeniu Rady Ministrów z 1983 roku. Wyszczególniono w niej pracowników sektora:

  • górniczego
  • energetycznego
  • transportu
  • służby zdrowia
  • rolnictwa

Zazwyczaj po przepracowaniu 10, 15 lub 20 lat w szczególnych warunkach zyskują oni prawo do przejścia na emeryturę w wieku 50 (kobiety) lub 55 (mężczyźni) lat. W części przypadków (np. akrobata lub kaskader) jest to nawet 40 i 45 lat.

ZOBACZ: Wielu Polaków dostanie niespodziewane 800 zł od ZUS w lipcu. To dla "spóźnialskich"

Ponieważ ustawowy wiek emerytalny w Polsce wynosi 60 lat dla kobiet i 65 dla mężczyzn, oznacza to w niektórych sytuacjach nawet o 20 lat wcześniejsze zakończenie aktywności zawodowej.

red. / polsatnews.pl

Czytaj więcej

Przeczytaj źródło