- Jak jest twój Indeks Dobrostanu Psychicznego? Wypełnij test i sprawdź!
- Więcej aktualnych wiadomości znajdziesz na stronie głównej Onetu
Naukowcy przeanalizowali ponad 150 różnych schorzeń i odkryli, że niektóre z nich — szczególnie te związane z układem pokarmowym, hormonalnym i metabolicznym — mogą zwiększać ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych i występować 10–15 lat przed pojawieniem się objawów. Wśród nich znalazły się m.in. cukrzyca typu 1 i 2, niedobory witamin (w tym witaminy D i B), zaburzenia tarczycy, a także IBS i inne stany zapalne jelit.
Szczególną uwagę zwrócono na tzw. oś jelito–mózg, czyli dwukierunkową komunikację między układem pokarmowym a mózgiem. Zakłócenia w tej komunikacji — poprzez nerwy, hormony i układ odpornościowy — mogą wpływać na rozwój chorób neurodegeneracyjnych. Układ nerwowy jelit (entericzny) jest drugą co do wielkości siecią neuronów poza mózgiem, co podkreśla jego znaczenie.
Dalszy ciąg artykułu pod materiałem wideoDodatkowo badania wykazały, że osoby z niższym poziomem witaminy D w mózgu mają większe ryzyko demencji. Choć nie ustalono jeszcze dokładnego mechanizmu działania witaminy D w mózgu, jej obecność może być związana z większą odpornością na procesy neurodegeneracyjne.
Eksperci podkreślają, że choć ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych u osób z problemami trawiennymi jest nadal stosunkowo niskie, to wczesne wykrywanie i leczenie tych schorzeń może pomóc w zapobieganiu lub opóźnieniu rozwoju choroby Alzheimera czy Parkinsona.