Naukowcy z University of Colorado Boulder odkryli, że erytrytol może zmieniać ludzkie komórki naczyń krwionośnych w mózgu w sposób, który może zwiększać ryzyko udaru. Ich odkrycia, opublikowane w "Journal of Applied Physiology", są kolejnym dowodem na to, że tak zwane "bezpieczne" substytuty cukru mogą wcale nie być nieszkodliwe.
Znajdziemy go wszędzie — od dietetycznych ciast po bezcukrowe napoje gazowane. Erytrytol szybko stał się ulubieńcem osób, które starają się ograniczyć spożycie węglowodanów. Nowe badania sugerują jednak, że sztuczne słodziki mogą prowadzić do poważnych schorzeń, a nawet zwiększać ryzyko udaru mózgu.

3 miesięcy temu
49

![Zendaya w filmie oscarowego twórcy „Tamtych dni, tamtych nocy”. To pełna napięcia gra, która rozpala zmysły [RECENZJA]](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2025/10/okladka-01c585e.png?resize=1200%2C630)





English (US) ·
Polish (PL) ·