Data utworzenia: 28 października 2025, 14:30.
Aż 4,6 mln ton jedzenia rocznie ląduje w polskich koszach na śmieci. Too Good To Go zauważa, że nasi rodacy, zamiast zaufać własnym zmysłom, ślepo patrzą na daty na opakowaniach. Tymczasem badania Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) pokazują, że wiele produktów można bezpiecznie zjeść nawet pół roku po upływie daty wskazanej na opakowaniu. Rodzaje wymienionych produktów mogą was zaskoczyć.
Badania i dane przedstawione w raporcie Too Good To Go (aplikacja, w której możemy zamawiać nadwyżki niesprzedanej żywności ze sklepów czy restauracji) nie pozostawiają wątpliwości. Aż 61 proc. Polaków wyrzuca jedzenie, bo nie wie, czy jest ono jeszcze dobre do spożycia. Co ciekawe, zamiast zaufać nosowi, wzrokowi czy nawet kubkom smakowym, większość z nas kurczowo trzyma się daty "najlepiej spożyć przed".
Co oznacza "najlepiej spożyć przed", a "należy spożyć do"? Polacy tego nie wiedzą
Czy można zjeść produkt po upływie daty "najlepiej spożyć przed"?
Tymczasem eksperci ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) uspokajają: wiele produktów można bezpiecznie spożywać nawet pół roku po upływie tej daty. Na tej liście znalazły się m.in.:
- mleko UHT
- dżemy
- majonezy
- tuńczyk w puszce
- kasza jaglana
A więc, zamiast od razu wyrzucać, lepiej sprawdźmy produkt dokładniej.
Otwieramy paczkę niespodziankę z Too Good To Go. To nas zaskoczyło najbardziej
Polacy mistrzami marnowania jedzenia. Dane są przerażające
Nie uwierzycie, ale Polska jest jednym z europejskich liderów w marnowaniu żywności. Według najnowszych danych Eurostatu, w naszym kraju każdego roku do kosza trafia aż 4,6 mln ton jedzenia. To więcej niż w poprzednich latach! Najgorsze jest jednak to, że co trzeci Polak uważa, że wyrzucanie jedzenia nie szkodzi środowisku. Czy naprawdę nie widzimy, jak wielkie to marnotrawstwo?
Produkcja żywności, która ląduje na wysypiskach, pochłania gigantyczne ilości wody pitnej i zajmuje powierzchnię większą niż… Chiny! Mimo to wciąż traktujemy jedzenie jak coś jednorazowego, coś, co można łatwo zastąpić.
Skażone mięso w Lidlu. Ruszyła specjalna infolinia dla klientów
W Polsce marnuje się mnóstwo jedzenia
W Polsce trudno mówić o powodach do radości. Co piąty Polak przyznaje, że co najmniej raz w miesiącu wyrzuca pełnowartościowe produkty. Wyniki badań Too Good To Go tylko potwierdzają smutną rzeczywistość — aż 49 proc. z nas straciło więź z jedzeniem i jego pochodzeniem.
Anna Podkowińska-Tretyn z Too Good To Go podkreśla, że "jedzenie przestaje być dla nas czymś wartościowym. Coraz częściej traktujemy je jak produkt praktyczny, a nie zasób, który wymaga wysiłku w produkcji i przygotowaniu".
Jak możemy to zmienić?
Choć sytuacja w Polsce wygląda dramatycznie, wciąż możemy coś zmienić. A co najważniejsze — każdy z nas może dołożyć swoją cegiełkę. Eksperci radzą, by zaufać swoim zmysłom: sprawdzajmy zapach, smak i wygląd produktów, zanim zdecydujemy się je wyrzucić.
Dino sprzedaje to za 0,39 zł. Wielu mięsożerców nie potrafi się bez tego obejść
Pomóc może też technologia. Aplikacja Too Good To Go ratuje jedzenie przed zmarnowaniem, oferując paczki z produktami, które w innym wypadku trafiłyby na śmietnik. Od 2019 r. dzięki tej aplikacji udało się uratować ponad 17 milionów posiłków. To nie tylko oszczędność pieniędzy, ale przede wszystkim ogromny wkład w ochronę środowiska.

 2 dni temu
                                5
                        2 dni temu
                                5
                     
    



 English (US)  ·
                        English (US)  ·        Polish (PL)  ·
                        Polish (PL)  ·