Zakazane przy nadciśnieniu. Wykańcza mózg, nerki i kości

3 tygodni temu 23

NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Partnerzy portalu

W Polsce przeciętne dzienne spożycie soli sięga około 11 gramów, co oznacza, że jest ponad dwa razy wyższe, niż zalecają eksperci. Do tej ilości wlicza się zarówno sól dosypywana z solniczki, jak i ta ukryta w gotowych potrawach oraz produktach przetworzonych.

Zakazane przy nadciśnieniu. Wykańcza mózg, nerki i kości Polacy jedzą za dużo soli. Eksperci alarmują, jak bardzo przekraczamy normy

Zoltan / Adobe

Problemy z nadmiarem soli w dziennym spożyciu

Obecnie spożycie soli w Polsce wynosi około 11 g, co oznacza, że zmniejszyło się z 15 g na osobę dziennie w 1998 roku. Jednakże to wciąż dwukrotnie za dużo - według WHO, nie powinno ono przekraczać 5 g dziennie.

Co ciekawe, najwięcej soli, bo aż 16 g dziennie, spożywają emeryci i renciści – to wśród nich panuje przekonanie, że dobry posiłek musi być słony.

Niepokojące jest także to, że duże spożycie soli dotyczy także grupę dzieci – 90 proc. maluchów do 3. roku życia. Tutaj mówimy o złych nawykach przekazywanych przez rodziców.

10 najbardziej słonych produktów:

  • słone przekąski – w pierwszej kolejności należy wspomnieć o chipsach, paluszkach, krakersach oraz orzechach, które często są dosalane przez producentów;
  • wędliny - do ich przygotowania zużywa się sporą ilość soli;
  • konserwy - żywność w puszkach jest bardzo słona i często pozbawiona wartości odżywczych;
  • kiszonki - dostarczają również sporych ilości soli, a sól jako konserwant jest dodawana m.in. do przetworów;
  • marynaty - większość marynat zawiera w swoim składzie sól;
  • zupki w proszku – duża ilość soli jest obecna w daniach błyskawicznych;
  • wędzonki – także w procesie wędzenia zużywa się dużych ilości soli;
  • maggi/vegeta – te przyprawy zawierają sól w swoim składzie;
  • pieczywo i makarony – do ich wypieku lub produkcji również potrzebna jest sól;
  • słodkie wypieki – jest dodawana podczas ubijania piany z białek, smażenia i do kruchego ciasta.

Warto pamiętać, że nadmierne spożycie może oznaczać także większe ryzyko rozwoju raka żołądka i przełyku, czy też kamicy nerkowej.

To nie koniec negatywnych skutków nadmiernego spożycia soli. Zbyt duża jej ilość w diecie może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, m.in.:

  • nadciśnienia tętniczego – sól podnosi ciśnienie krwi.
  • zawału serca – przeciążone naczynia szybciej ulegają uszkodzeniu.
  • udarów mózgu – wysokie ciśnienie to jeden z najważniejszych czynników ryzyka.
  • uszkodzenia nerek – w tym kamicy i przewlekłej choroby nerek.
  • zatrzymywania wody w organizmie – obrzęki, uczucie ciężkości.
  • niewydolności serca – serce pracuje pod większym obciążeniem.
  • utraty wapnia z kości i zwiększonego ryzyka osteoporozy.
  • insulinooporności – sól może zaburzać metabolizm glukozy.
  • nasilonego pragnienia i odwodnienia komórkowego.

Jak ograniczyć codziennie spożycie soli? Oto przykłady:

  • wybieraj produkty o niższej zawartości sodu i zwracaj uwagę na etykiety,
  • ograniczaj wysoko przetworzoną żywność, w której najczęściej znajduje się sól ukryta,
  • dosalaj mniej, a stopniowo zaczniesz przyzwyczajać się do łagodniejszego smaku,
  • zastępuj sól aromatycznymi ziołami i naturalnymi przyprawami,
  • częściej sięgaj po świeże składniki zamiast gotowych dań,
  • kontroluj spożycie pieczywa, wędlin, serów i słonych przekąsek, bo to one dostarczają najwięcej soli na co dzień,
  • zamiast kiszonej wybieraj świeże lub gotowane warzywa.

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.

Dowiedz się więcej na temat:

Przeczytaj źródło