NEWSLETTER
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Autor: oprac. JKB • Źródło: Rynek Zdrowia • Opublikowano: 25 listopada 2025 08:06 • Zaktualizowano: 25 listopada 2025 08:06
W Polsce przeciętne dzienne spożycie soli sięga około 11 gramów, co oznacza, że jest ponad dwa razy wyższe, niż zalecają eksperci. Do tej ilości wlicza się zarówno sól dosypywana z solniczki, jak i ta ukryta w gotowych potrawach oraz produktach przetworzonych.

Zoltan / Adobe
Problemy z nadmiarem soli w dziennym spożyciu
Obecnie spożycie soli w Polsce wynosi około 11 g, co oznacza, że zmniejszyło się z 15 g na osobę dziennie w 1998 roku. Jednakże to wciąż dwukrotnie za dużo - według WHO, nie powinno ono przekraczać 5 g dziennie.
Co ciekawe, najwięcej soli, bo aż 16 g dziennie, spożywają emeryci i renciści – to wśród nich panuje przekonanie, że dobry posiłek musi być słony.
Niepokojące jest także to, że duże spożycie soli dotyczy także grupę dzieci – 90 proc. maluchów do 3. roku życia. Tutaj mówimy o złych nawykach przekazywanych przez rodziców.
10 najbardziej słonych produktów:
- słone przekąski – w pierwszej kolejności należy wspomnieć o chipsach, paluszkach, krakersach oraz orzechach, które często są dosalane przez producentów;
- wędliny - do ich przygotowania zużywa się sporą ilość soli;
- konserwy - żywność w puszkach jest bardzo słona i często pozbawiona wartości odżywczych;
- kiszonki - dostarczają również sporych ilości soli, a sól jako konserwant jest dodawana m.in. do przetworów;
- marynaty - większość marynat zawiera w swoim składzie sól;
- zupki w proszku – duża ilość soli jest obecna w daniach błyskawicznych;
- wędzonki – także w procesie wędzenia zużywa się dużych ilości soli;
- maggi/vegeta – te przyprawy zawierają sól w swoim składzie;
- pieczywo i makarony – do ich wypieku lub produkcji również potrzebna jest sól;
- słodkie wypieki – jest dodawana podczas ubijania piany z białek, smażenia i do kruchego ciasta.
Warto pamiętać, że nadmierne spożycie może oznaczać także większe ryzyko rozwoju raka żołądka i przełyku, czy też kamicy nerkowej.
To nie koniec negatywnych skutków nadmiernego spożycia soli. Zbyt duża jej ilość w diecie może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, m.in.:
- nadciśnienia tętniczego – sól podnosi ciśnienie krwi.
- zawału serca – przeciążone naczynia szybciej ulegają uszkodzeniu.
- udarów mózgu – wysokie ciśnienie to jeden z najważniejszych czynników ryzyka.
- uszkodzenia nerek – w tym kamicy i przewlekłej choroby nerek.
- zatrzymywania wody w organizmie – obrzęki, uczucie ciężkości.
- niewydolności serca – serce pracuje pod większym obciążeniem.
- utraty wapnia z kości i zwiększonego ryzyka osteoporozy.
- insulinooporności – sól może zaburzać metabolizm glukozy.
- nasilonego pragnienia i odwodnienia komórkowego.
Jak ograniczyć codziennie spożycie soli? Oto przykłady:
- wybieraj produkty o niższej zawartości sodu i zwracaj uwagę na etykiety,
- ograniczaj wysoko przetworzoną żywność, w której najczęściej znajduje się sól ukryta,
- dosalaj mniej, a stopniowo zaczniesz przyzwyczajać się do łagodniejszego smaku,
- zastępuj sól aromatycznymi ziołami i naturalnymi przyprawami,
- częściej sięgaj po świeże składniki zamiast gotowych dań,
- kontroluj spożycie pieczywa, wędlin, serów i słonych przekąsek, bo to one dostarczają najwięcej soli na co dzień,
- zamiast kiszonej wybieraj świeże lub gotowane warzywa.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
Dowiedz się więcej na temat:

3 tygodni temu
23






English (US) ·
Polish (PL) ·