Wystarczy tylko 5 składników! Kultowy deser z matchą przygotujesz w chwilę, a smakuje jak z najmodniejszej kopenhaskiej kawiarni

4 dni temu 14

Jesień to czas, gdy kawa i herbata smakują najlepiej, a popołudniowe desery stają się codziennym rytuałem. W tym sezonie niewątpliwie króluje matcha, a wśród modnych słodkości matcha tiramisu – kremowy deser, który łączy japońską herbatę z włoskim klasykiem w sposób, w jaki robi to każda stylowa kawiarnia w Kopenhadze, Tokio czy Warszawie.

Dlatego zdradzamy wam przepis na deser idealny: maksimum efektu przy minimalnym wysiłku. Matcha tiramisu będzie wyglądało jak z cukierni w stylu „new nordic”, a smak? Subtelny, elegancki, lekko słodki i... bardzo uzależniający, bo nie można przestać go jeść.

Matcha tiramisu przygotujesz w kilka chwil

Składniki: (na formę 23×23)

  • 32-36 szt. podłużnych biszkoptów
  • 500 ml śmietanki 36 % (ewentualnie może być 30%, ale krem będzie mniej zwarty)
  • 250 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru (w zależności od tego, jak słodkie desery lubisz)
  • matcha (wybierz produkt dobrej jakości, najlepiej organiczny)
  • ewentualnie: 1 łyżeczka esencji waniliowej (uwaga, nie używaj aromatu do ciast, tylko naturalnej esencji)
Female hand sprinkling matcha powder over tiramisu cake with green tea or spirulina. Superfoods, healthy nutrition. Confectionery, bakery, cafe menu concept. Side view

Adobe Stock

Pyszny deser z matchą krok po kroku

Ubij śmietankę z mascarpone. W dobrze schłodzonej misie miksera połącz śmietankę, mascarpone, cukier puder i wanilię. Ubij na sztywną, gładką masę. Dla koloru możesz dodać łyżeczkę proszku matcha. Zaparz matchę jak do picia (ok. 1 łyżeczki na 200 ml gorącej, nie wrzącej wody – ok. 80°C). Odstaw do całkowitego wystudzenia.

Każdy biszkopt na chwilę zanurz w zimnej matchy, dosłownie po 1–2 sekundy z każdej strony. Układaj kolejne warstwy.
Dno formy wyłóż biszkoptami. Na nie wyłóż ⅓ kremu. Powtórz czynność dwa razy: biszkopty → krem → biszkopty → krem.

Gotowy deser przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc). Przed podaniem obficie posyp wierzch przesianym proszkiem matcha.

tiramisu fait maison au thé matcha vert et biscuits boudoir

Adobe Stock

Możesz pokroić deser na kwadraty, ale jeśli wolisz bardziej "kawiarniany" efekt, przygotuj deser w pucharkach, szklankach lub szklanych miseczkach. Wtedy biszkopty przed zamoczeniem musisz podzielić na mniejsze części, tak by zmieściły się do naczynia.

Przeczytaj źródło