Wybrano najlepszy chleb świata. Wynik głosowania to prawdziwa niespodzianka

2 dni temu 8

Chrupiące bułki, ciemny i pachnący chleb, puszyste focaccie - każdy region świata ma swoje pieczywo. Eksperci z Taste Atlas sprawdzili, które chleby mają opinię najsmaczniejszych. Powstał ranking 100 najlepszych chlebów świata. Jest na liście także polski chleb, ale to nie on zajął pierwsze miejsce.

Stworzono ranking chleba

Chleb od wieków jest nieodłącznym elementem codziennego życia ludzi na całym świecie. Jego różnorodność, smak i tradycje związane z wypiekiem sprawiają, że trudno wyobrazić sobie bez niego jakikolwiek posiłek. Eksperci z prestiżowego przewodnika kulinarnego Taste Atlas postanowili przyjrzeć się bliżej temu, co jemy na co dzień, tworząc ranking 100 najlepszych chlebów świata.

Naan z masłem i czosnkiem – niekwestionowany zwycięzca

Na szczycie zestawienia znalazł się naan w wersji z masłem i czosnkiem. Ten płaski, drożdżowy chlebek, wypiekany w tradycyjnym piecu tandoor, pochodzi z kuchni kaszmirskiej. Choć jego receptura jest prosta, naan zdobył serca smakoszy na całym świecie. Doskonale komponuje się z gęstymi sosami – zarówno mięsnymi, jak i wegetariańskimi.

Indyjskie i azjatyckie pieczywo w czołówce

Drugie miejsce w rankingu zajął kulcha amritsari – płaski chleb z północnych Indii, nadziewany ziemniakami, cebulą, twarogiem i przyprawami. Podium zamyka roti canai, warstwowy, smażony chlebek z Malezji, który zachwyca chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem.

Indyjskie chlebki naan uznano za najsmaczniejsze Indyjskie chlebki naan uznano za najsmaczniejsze / Shutterstock

Europejskie smakołyki poza podium

Najwyżej notowanym europejskim chlebem jest pao alentejano z Portugalii – okrągły, pszenny bochenek o chrupiącej skórce i lekko kwaskowatym smaku. W pierwszej dziesiątce znalazły się także włoska piada, brazylijski pao de queijo oraz bolo do caco z Madery. Co ciekawe, paryska bagietka i włoska focaccia uplasowały się dopiero poza pierwszą dziesiątką.

Polski chleb w światowym rankingu

W zestawieniu nie zabrakło polskiego akcentu. Chleb prądnicki, tradycyjny wypiek z Krakowa, znalazł się na 93. miejscu. To ciemny, chrupiący chleb na zakwasie żytnim, wypiekany w dużych bochenkach.

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Przeczytaj źródło