Data utworzenia: 19 sierpnia 2025, 11:24.
Według Światowej Organizacji Zdrowia rak jest drugą najczęstszą przyczyną zgonów na świecie. Coraz więcej badań naukowych pokazuje, w jakim stopniu dieta wpływa na ryzyko zachorowania na nowotwór. Zakrojone na szeroką skalę badanie z USA dostarcza dodatkowych dowodów: niektóre diety o niskiej zawartości mięsa są bezpośrednio związane ze znacznie niższym ryzykiem zachorowania na różne rodzaje raka. W pewnych przypadkach zmniejszają szanse na wystąpienie nowotworu o prawie połowę.
Najnowsze badanie przeprowadzone przez Uniwersytet Loma Linda w Kalifornii dostarcza nowych dowodów na związek między dietą roślinną a ryzykiem wystąpienia różnych rodzajów raka. W ramach "Adventist Health Study-2", 79 952 dorosłych w USA i Kanadzie było obserwowanych przez średnio 7,3 roku. Wyniki sugerują, że dieta niskomięsna może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.
Źródło: Bild
Newsletter
Najlepsze teksty z Faktu! Bądź na bieżąco z informacjami ze świata i Polski
Masz ciekawy temat? Napisz do nas list!
Chcesz, żebyśmy opisali Twoją historię albo zajęli się jakimś problemem? Masz ciekawy temat? Napisz do nas!