Barszcz czerwony na zakwasie z buraków to prawdziwy przysmak. Sam zakwas to eliksir młodości, świetny probiotyk. Dlatego warto zrobić go w domu. Podajemy sprawdzony przepis genialnej kucharki, siostry Anastazji. Jeśli jeszcze nie robiliście zakwasu buraczanego samodzielnie, warto go zrobić właśnie teraz. Będzie to świetna próba przed wielkim gotowaniem czerwonego barszczu na Wigilię.
Zakwas z buraków trudno przecenić. Ta kiszonka ma zbawienny wpływ na zdrowie. Zakwas z buraków jest polecany jako jako idealny probiotyk i napój wspierający nasze zdrowie. Podczas procesu kiszenia warzyw powstają dobroczynne bakterie, poprawiające mikroflorę jelitową, co łagodzi wzdęcia, zaparcia i biegunki. Barszcz czerwony przygotowany na zakwasie buraczanym nie ma sobie równych. Taki barszcz jest w wielu polskich domach gwiazdą wigilijnego stołu.
Zalety zakwasu buraczanego
Buraki zawierają mnóstwo witamin, np. A, C i z grupy B, oraz wiele soli mineralnych. Sok i zakwas z czerwonych buraków jest zalecany w leczeniu niedokrwistości, osłabieniu, anemii i w rekonwalescencji po chorobach. Buraki zawierają bardzo dużo kwasu foliowego, który jest bezcenny dla kobiet w okresie ciąży. Dzięki wysokiej zawartości żelaza, kwasu foliowego i witamin z grupy B, zakwas buraczany jest często polecany w celu wspomagania produkcji czerwonych krwinek, szczególnie osobom z niedokrwistością. Regularne picie zakwasu buraczanego wspiera produkcję czerwonych krwinek i walkę z tzw. złym cholesterolem. Zakwas buraczany reguluje także pracę wątroby.
Przepis siostry Anastazji na zakwas buraczany
Składniki
- 1 kg czerwonych buraków
- 4 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 2-3 kulki ziela angielskiego
- 3 ziarenka pieprzu
- 2 łyżki soli
- 2 litry wody - przegotowanej i ostudzonej
- 1 piętka razowego, żytniego chleba na zakwasie - jeśli nie mamy dostępu do chleba naprawdę dobrej jakości, rezygnujemy z tego dodatku
Przygotowanie
Wyparzamy duży słój lub kamionkowe naczynie. Buraki obieramy, myjemy i kroimy na cząstki. Obieramy czosnek. Sól rozpuszczamy w wodzie. Do naczynia wkładamy buraki, przyprawy, czosnek i zalewamy całość solanką. Jeśli mamy dobrej jakości chleb, możemy dodać piętkę. Bez dodatku chleba zakwas też pięknie się ukisi. Kamionkę lub słój zakrywamy pokrywką lub obwiązujemy czystą, bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 5-7 dni. Pilnujemy, by buraki nie wypływały nad powierzchnię - można je dociążyć wyparzonym talerzykiem. Czas kiszenia zależy od temperatury. Zaglądamy do zakwasu i Gotowy zakwas buraczany zlewamy do wyparzonych butelek. Gotowy zakwas buraczany trzymamy w lodówce od 2 do 4 tygodni.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję
Dalszy ciąg materiału pod wideo

4 tygodni temu
14



![PŚ w Engelbergu. O której skoki narciarskie dzisiaj? [TRANSMISJA NA ŻYWO]](https://bi.im-g.pl/im/0d/fb/1e/z32486669IER,DLOKA.jpg)

English (US) ·
Polish (PL) ·