Wątroba i trzustka pod ogromnym obciążeniem. Zakazane nie tylko dla cukrzyków

5 dni temu 20
  • Słodzone napoje, soki owocowe i suszone owoce przyczyniają się do szybkich skoków glukozy
  • Fast-foody, smażone potrawy i tłuszcze trans nasilają stan zapalny i zwiększają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
  • Czerwone mięso i przetwory mięsne istotnie zwiększają ryzyko cukrzycy
  • Produkty wysokosodowe pogarszają nadciśnienie, które często współwystępuje z cukrzycą

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej przygotowało praktyczny e-book dla osób z cukrzycą typu 2 i insulinoopornością, w którym jasno wskazuje, jakie produkty sprzyjają skokom glukozy, nasilają insulinooporność i zwiększają ryzyko powikłań metabolicznych.

Niebezpieczne bomby cukru

Do produktów, które powinny definitywnie zniknąć z diety osób z cukrzycą i insulinoopornością należą słodzone napoje i soki owocowe. Jak podkreśla NCEŻ, ich picie prowadzi do gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi, większej insulinooporności i przyrostu masy ciała.

Przytoczone w publikacji badania potwierdzają, że nadmierne picie słodzonych napojów wiąże się z wyższym ryzykiem cukrzycy typu 2, niezależnie od wieku i wyjściowej masy ciała. Problem dotyczy również z pozoru niewinnych soków owocowych; nie zawierają błonnika, dlatego są błyskawicznie metabolizowane i nie dają uczucia sytości.

Osobną kategorię stanowią suszone owoce i owoce w syropach. Suszenie usuwa wodę, pozostawiając skoncentrowany cukier – dlatego już niewielka porcja rodzynek potrafi dostarczyć więcej cukru, niż duży świeży owoc. Z kolei owoce w syropach mocno podnoszą glikemię. Dlatego należy je wyeliminować lub traktować jako sporadyczny dodatek do menu.

Gotowe dania i mięso

Opracowanie NCEŻ wskazuje, że osoby z cukrzycą powinny unikać również produktów obfitujących w niezdrowe tłuszcze – przede wszystkim fast-foodów, produktów smażonych na głębokim tłuszczu i żywności zawierającej tłuszcze trans. Te ostatnie znajdziemy m.in. w ciastkach, wafelkach, batonikach, gotowych wypiekach i daniach typu fast-food. Tłuszcze trans nie tylko zwiększają stężenie złego cholesterolu LDL, ale także nasilają stany zapalne, które u osób z cukrzycą i insulinoopornością występują częściej i w większym nasileniu.

Do produktów, których wyrzucenie z diety trzeba poważnie wziąć pod uwagę, należą też przetwory mięsne i czerwone mięso w ogóle. Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy codzienna porcja czerwonego mięsa zwiększa ryzyko cukrzycy o około 20 proc., a przetworzone mięsa – nawet o 51 proc. Warto pamiętać o tych liczbach, gdy kusi nas zapach smażonego boczku lub swojskiej kiełbasy. Zamiast tych tradycyjnych przysmaków lepiej sięgać po zdrowsze alternatywy: drób bez skóry, ryby, jaja, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona.

Sól i… jeszcze raz fast-foody

Osoby z cukrzycą bardzo często borykają się również z nadciśnieniem. Dlatego kolejną grupą żywności, której należy unikać, są produkty z wysoką zawartością soli. Eksperci NCEŻ podkreślają, że dzienne spożycie soli ze wszystkich źródeł łącznie nie powinno przekraczać 5 g. Tymczasem wspomniana już żywność przetworzona – chipsy, zupy instant, gotowe sosy, konserwy, wędliny czy sery dojrzewające – zwykle dostarcza jej olbrzymie dawki w pojedynczym posiłku. Pamiętajmy, że nadmiar zwiększa ryzyko powikłań sercowo-naczyniowych, które u osób z cukrzycą są szczególnie niebezpieczne. To kolejny argument za wyrzuceniem przetworzonej żywności z jadłospisu.

Zastanawiasz się, czy twoja dieta sprzyja cukrzycy i insulinooporności? Sprawdź poniższą listę niewskazanych produktów i w miarę możliwości postaraj się je ograniczyć:

  • słodzone napoje owocowe,
  • suszone owoce, owoce w syropie, bardzo słodkie owoce,
  • rozgotowany makaron, wyroby cukiernicze,
  • słodycze, produkty z syropem glukozowo-fruktozowym,
  • fast-food i żywność z tłuszczami trans,
  • czerwone mięso i wędliny wysokoprzetworzone,
  • żywność wysokosodowa, dania instant, chipsy i gotowe przekąski,
  • frytki, puree ziemniaczane i produkty o bardzo wysokim IG.

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.

Dowiedz się więcej na temat:

Przeczytaj źródło