Data utworzenia: 22 września 2025, 11:30.
Unia Europejska wprowadza przełomowe przepisy dotyczące ograniczania marnowania żywności. Parlament Europejski zatwierdził właśnie pierwsze w historii wspólnoty wiążące cele redukcji odpadów żywnościowych. Państwa członkowskie będą się musiały z tego wywiązać do 2030 r.
Nowe regulacje przewidują, że w przemyśle spożywczym i przetwórstwie ilość wyrzucanego jedzenia musi spaść o co najmniej 10 proc. Jeszcze ambitniej prezentują się wymagania wobec handlu detalicznego, gastronomii i gospodarstw domowych. Tam konieczne będzie ograniczenie strat aż o 30 proc.
Unia mówi "dość" marnowaniu jedzenia. Surowe przepisy do 2030 r.
Skala problemu jest ogromna. Jak podaje Związek Polskie Mięso, przeciętny mieszkaniec UE wyrzuca 132 kg żywności rocznie. W całej wspólnocie daje to niemal 60 mln ton strat — z ogromnymi kosztami finansowymi, środowiskowymi i etycznymi.
Państwa będą musiały nie tylko wprowadzić przepisy do krajowego prawa w ciągu 20 miesięcy, ale także wskazać firmy i instytucje kluczowe dla walki ze stratami. Szczególny nacisk położono na redystrybucję żywności, czyli przekazywanie niesprzedanych, ale wciąż zdatnych do spożycia produktów organizacjom charytatywnym i potrzebującym zamiast na wysypiska.
Głównym celem jest ograniczenie emisji gazów cieplarnianych i zmniejszenie kosztów gospodarki, a przy okazji realna pomoc osobom w trudnej sytuacji. Ustawa wejdzie w życie jeszcze w tym roku, a od 2030 r. Komisja Europejska rozpocznie kontrole i monitorowanie postępów.
Źródło: Związek Polskie Mięso/farmer.pl
Zobacz też: Wstrząśnięty klient Biedronki pokazał kurczaka. "Cudem uniknęliśmy tragedii"

 1 miesiąc temu
                                16
                        1 miesiąc temu
                                16
                     
    






 English (US)  ·
                        English (US)  ·        Polish (PL)  ·
                        Polish (PL)  ·