Data utworzenia: 30 października 2025, 9:59.
Zawał serca pomimo zdrowej diety? Udar mózgu bez nadciśnienia ? Przyczyna może leżeć we krwi – i mało kto o tym wie. Lipoproteina (a) to wartość uwarunkowana genetycznie, która może ponad dwukrotnie zwiększyć ryzyko sercowo-naczyniowe. Ponadto lipoproteina(a) ma działanie prozapalne i krzepnące. "Wszystkiego tego chcielibyśmy uniknąć” – wyjaśnia kardiolog.
Lipoproteina(a), w skrócie Lp(a), to wartość stężenia we krwi, która pozostaje w dużej mierze stabilna od dzieciństwa, praktycznie nie zmienia się przez całe życie i determinuje zdrowie naczyń krwionośnych przez dziesięciolecia. "Lp(a) jest uwarunkowana genetycznie i, zgodnie z obecną wiedzą, niestety nie możemy na nią pozytywnie wpływać poprzez nasze zachowanie” – wyjaśnia dr Christopher Schneeweis , specjalista chorób wewnętrznych i kardiologii z Kolonii. Oznacza to, że osoby z podwyższonym poziomem lipoproteiny(a) nie mogą na niego wpływać poprzez dietę ani ćwiczenia.
Określenie poziomu Lp(a) jest istotne, ponieważ podwyższony poziom Lp(a) ponad dwukrotnie zwiększa ryzyko zawału serca lub udaru mózgu i wiąże się z ryzykiem przedwczesnego zwapnienia zastawki aortalnej. Jak temu zapobiec?

1 tydzień temu
6





English (US) ·
Polish (PL) ·