To już pewne: wiosną z półek sklepowych zniknie popularny miód. Zakazała Unia

6 dni temu 13

NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Partnerzy portalu

Zgodnie z rozporządzeniem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi 14 czerwca 2026 roku wejdą w życie przepisy, które uniemożliwią sprzedaż miodu przefiltrowanego jako zwykłego miodu. Ochroni to konsumentów przed produktem o zaniżonej jakości.

 wiosną z półek sklepowych zniknie popularny miód. Zakazała Unia Od czerwca 2026 roku nie będzie dostępny miód przefiltrowany.

Anna / Adobe

  • 14 czerwca 2026 roku wejdzie w życie nowelizacja rozporządzenia ministra rolnictwa i rozwoju wsi w sprawie jakości handlowej miodu
  • Przepisy eliminują z obrotu kategorię miodu przefiltrowanego, który był poddawany intensywnej obróbce
  • Miód przefiltrowany nie będzie mógł być sprzedawany jako zwykły miód (np. miód akacjowy, lipowy, wielokwiatowy)
  • Nowe regulacje mają chronić konsumentów przed fałszerstwami i gwarantować zakup produktu o lepszym dla zdrowia składzie

Miód przefiltrowany nie będzie dostępny

W Dzienniku Ustaw opublikowano nowelizację rozporządzenia Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu. Zgodnie z przepisami, z kategorii "główne rodzaje miodu" w zależności od sposobu pozyskiwania lub konfekcjonowania, zniknie miód przefiltrowany.

Miód przefiltrowany jest uzyskany przez usunięcie obcych substancji organicznych lub nieorganicznych, w tym znaczącej ilości pyłku. Innymi słowy został poddany intensywnemu filtrowaniu, aby usunąć z niego nie tylko zanieczyszczenia (np. fragmenty wosku), ale także pyłek kwiatowy i inne naturalne składniki. Dlatego też miód staje się bardzo klarowny, ale traci część swoich naturalnych właściwości.

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 14 czerwca 2026 roku, więc po tej dacie miód przefiltrowany nie będzie mógł być sprzedawany jako zwykły miód, a ten już wyprodukowany i wprowadzony do obrotu zgodnie z dotychczasowymi przepisami, przed dniem wejścia w życie rozporządzenia ma pozostawać w obrocie do czasu wyczerpania jego zapasów.

Co to oznacza:

  • konsument będzie wiedział, czy kupuje prawdziwy, naturalny miód, czy produkt przetworzony;
  • miód zachowa swoją naturalną zawartość pyłku, enzymów i innych składników, które świadczą o jego autentyczności;
  • nieuczciwi producenci nie będą mogli ukrywać pochodzenia miodu przez usunięcie pyłku (bo pyłek pozwala określić, z jakiego kraju i roślin pochodzi miód);
  • konsumenci unikną sytuacji, gdy kupują "miód", który w rzeczywistości jest przetworzonym produktem o niższej wartości.

Rozporządzenie wdraża tzw. Dyrektywę Śniadaniową, która nowelizuje Dyrektywę Miodową, czyli dyrektywę unijną odnoszącą się do miodu, a także dyrektywy odnoszące się do soków owocowych i niektórych podobnych produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi, do dżemów owocowych, galaretek i marmolady oraz słodzonego przecieru z kasztanów przeznaczonych do spożycia przez ludzi oraz dyrektywy odnoszącej się do niektórych rodzajów częściowo lub całkowicie odwodnionego mleka konserwowanego przeznaczonego do spożycia przez ludzi. 

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.

Dowiedz się więcej na temat:

Przeczytaj źródło