Te potrawy przyspieszają starzenie się organizmu. Naukowcy zdradzają, czego lepiej nie jeść

3 dni temu 11
Chcesz starzeć się wolniej? Naukowcy mówią czego lepiej nie jeść

Wersja audio dostępna tylko w subskrypcji Onet Premium.

Co jadłeś dziś rano na śniadanie? Może zafundowałeś sobie frytki ze wszystkimi dodatkami, a może zdecydowałeś się na "zdrowy" jogurt owocowy, płatki zbożowe lub tosta? Cóż, według nowych badań wszystkie te śniadania mogą powodować przedwczesne starzenie się. Według badań opublikowanych w magazynie "The BMJ" ultraprzetworzona żywność stanowi w Stanach Zjednoczonych prawie 60 proc. spożywanej energii.

Obejmuje to pakowane przekąski, napoje gazowane, makarony instant, dania gotowe i większość produktów, które zawierają długą listę nierozpoznawalnych składników, konserwantów, emulgatorów, substancji słodzących i sztucznych aromatów.

Liczne badania powiązały ultraprzetworzoną żywność ze zwiększonym ryzykiem różnych chorób, w tym chorób serca, cukrzycy i raka jelita grubego, a także z otyłością. Teraz badania sugerują, że mogą one również powodować szybsze starzenie się.

Przeczytaj także

Podcasty

Przeczytaj źródło