Talerz z małym śladem węglowym

3 dni temu 12

Polska już od lat zalicza się do pięciu największych producentów żywności w Unii Europejskiej. Co jednak najważniejsze, rośnie też liczba produktów z metką "made in Poland", które są nie tylko smaczne, ale i ekologiczne.

Dziękujemy, że jesteś z nami!

Stale zwiększająca się populacja miast, również tych polskich, wymusza zapewnienie efektywnych łańcuchów dostaw, zwłaszcza teraz, w okresie niepewności i zawirowań związanych ze zmieniającymi się politykami celnymi różnych państw. Problem ten dotyczy także żywności – jednak coraz częściej nie chodzi jedynie o zapewnienie odpowiedniego zaopatrzenia sklepów, lecz dbałość o to, aby trafiające na nasze stoły produkty powstawały w sposób jak najbardziej zrównoważony dla środowiska naturalnego. Bo współcześni konsumenci nie tylko bacznie zwracają uwagę na składy na etykietach, lecz także chcą, aby kupowana przez nich żywność miała jak najniższy ślad węglowy, a najlepiej pochodziła z najbliższej okolicy.

Przeczytaj źródło