Pytanie 1/20
1. "Pij mleko, będziesz wielki" – dlaczego nasze babcie dawały nam mleko do picia?
Na zdrowe i mocne kości Na ból ucha Na ból zatok Dla zdrowia serca
Pytanie 2/20
2. Nasze babcie wiedziały, że ma działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze, więc można go stosować prawie na wszystko. O jaki produkt chodzi?
Pomidor Ogórek Czosnek Chrzan
Pytanie 3/20
3. Czy lek musi być niesmaczny? Okazuje się, że nie! Na co nasze babcie polecały miód?
Na ból zatok Na ból mięśni Na ból gardła Na ból brzucha
Pytanie 4/20
4. Kto z nas nie słyszał o syropie z cebuli? Ale na co tak naprawdę nasze babcie nam go dawały?
Na gorączkę Na kaszel Na wzmocnienie serca Na lepszą pracę wątroby
Pytanie 5/20
5. W takim razie, czy wiesz, jak przygotować syrop z cebuli?
Cebulę należy drobno pokroić, zasypać solą i wstawić do lodówki na noc. Cebulę należy drobno pokroić, zasypać cukrem i wstawić do lodówki na noc. Cebulę należy drobno pokroić, zasypać solą i odstawić w ciepłe miejsce na kilka godzin. Cebulę należy drobno pokroić, zasypać cukrem i odstawić w ciepłe miejsce na kilka godzin.
Pytanie 6/20
6. W przypadku infekcji lub profilaktycznie nasze babcie przygotowywały i stosowały również syrop z czosnku. Jaki jest przepis na syrop z czosnku?
Główkę czosnku umieścić w słoiku, zalać ją gorącą wodą i dosypać cukier. W słoiku umieścić pokrojony w plasterki czosnek, zasypać go cukrem i wstawić do lodówki na kilka godzin. W słoiku umieścić przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać wodę, sok z cytryny i miód, odstawić do lodówki nawet na kilka dni. W słoiku umieścić czosnek, dodać cukier i sok z cytryny, postawić na kaloryferze i odczekać kilka godzin.
Pytanie 7/20
7. Jaki sok dodawany był najczęściej do herbaty, aby zwalczyć infekcje i wzmocnić odporność?
Sok z truskawek Sok z malin Sok z pomarańczy Sok z gruszek
Pytanie 8/20
8. Jakie ziele do parzenia polecały nasze babcie w przypadku przeziębienia?
Lipa Rozmaryn lekarski Pokrzywa Bazylia
Pytanie 9/20
9. Posiłek przygotowywany od stuleci jako remedium na infekcje górnych dróg oddechowych to:
barszcz z buraków zupa pomidorowa gulasz rosół
Pytanie 10/20
10. Z liści jakiego warzywa robiło się okłady np. na zapalenie piersi lub opuchliznę na nodze?
Brukwi Kapusty Buraka Brokułu
Pytanie 11/20
11. Jeśli bolał nas brzuch, babcie podawały nam napar przygotowany z:
pokrzywy rokitnika mięty liści porzeczki
Pytanie 12/20
12. Swędzi, piecze, boli — co nasze babcie polecały na ukąszenia komara?
Przyłożyć plasterek surowego ziemniaka Przyłożyć plasterek surowego ogórka Zrobić okład z gotowanych ziemniaków Przyłożyć liść buraka
Pytanie 13/20
13. Aby włosy były zregenerowane i pełne blasku, nasze babcie polecały płukankę z:
kawy herbaty piwa octu
Pytanie 14/20
14. Jaka mieszanka stosowana była przez nasze babcie do pielęgnacji zmęczonych stóp?
Ciepła woda z sodą oczyszczoną Ciepła woda z kurkumą Zimna woda z cynamonem Zimna woda z curry
Pytanie 15/20
15. Jaki produkt spożywczy polecały nasze babcie na niestrawność?
Goździki Żurawinę Suszone daktyle Suszone morele
Pytanie 16/20
16. Problemy jelitowe dotyczyły ludzi od zawsze. Na zaparcia nasze babcie zawsze miały pod ręką:
suszoną żurawinę suszone śliwki rodzynki leki z apteki
Pytanie 17/20
17. Na suche włosy nasze babcie również miały swój pomysł. Robiły maseczkę z:
gotowanych ziemniaków startej rzepy surowego jajka masła
Pytanie 18/20
18. Co nasze babcie stosowały na odciski?
okład z liści kapusty okład z chleba i octu okład z surowego ziemniaka okład z gotowanej marchewki
Pytanie 19/20
19. Jaki zabieg stosowały najczęściej nasze babcie na zapalenie oskrzeli?
stawiały bańki robiły świecowanie uszu przelewały jajko nad głową robiły inhalacje
Pytanie 20/20
20. Dawniej dostęp do stomatologów, a nawet do produktów higieny jamy ustnej, był ograniczony. Na ból zęba nasze babcie stosowały:
kardamon cynamon goździki anyż
Brakuje jeszcze 20 odpowiedzi
Wypełnij odpowiedzi na wszystkie pytania, żeby zobaczyć wynik

2 tygodni temu
24





English (US) ·
Polish (PL) ·