- Niewystarczająca ilość witaminy K ma wpływ na funkcje poznawcze w starszym wieku
- Według najnowszych badań niedobór witaminy K może zwiększać stan zapalny i hamować komórki nerwowe w hipokampie
- - Istnieją również badania wskazujące, że witamina K przyczynia się do lepszego funkcjonowania mózgu, a wraz z procesem starzenia się jego funkcje ulegają pogorszeniu - wyjaśniła Tong Zheng, główna autorka badania
Mechanizmy związane z witaminą K
Przeprowadzone badanie przez naukowców z Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging (HNRCA) na Uniwersytecie Tufts rzuca światło na to, jak niedostateczne spożycie witaminy K może niekorzystnie wpływać na funkcje poznawcze wraz z wiekiem.
Jak przekazuje uczelnia, badanie przeprowadzone na gryzoniach w średnim wieku sugeruje, że niedobór witaminy K może zwiększać stan zapalny i hamować komórki nerwowe w hipokampie, czyli części mózgu odpowiedzialnej za tworzenie nowych komórek i odgrywającej kluczową rolę w takich funkcjach jak uczenie się i pamięć. Sarah Booth, dyrektorka HNRCA i główna autorka badania podkreśliła, że witamina K może mieć m.in. pozytywny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego oraz stawów.
- Istnieją również badania wskazujące, że witamina K przyczynia się do funkcjonowania mózgu, a wraz z procesem starzenia się jego funkcje ulegają pogorszeniu. Witamina K wydaje się mieć działanie ochronne. Nasze badania mają na celu zrozumienie mechanizmu leżącego u podstaw tego działania, abyśmy pewnego dnia mogli konkretnie ukierunkować nasze działania na te mechanizmy – dodała Tong Zheng, główna autorka badania i naukowczyni w HNRCA.
W badaniu opublikowanym w czasopiśmie „Journal of Nutrition” naukowcy odnieśli się do przeprowadzonej sześciomiesięcznej obserwacji, aby porównać sprawność poznawczą myszy karmionych dietą ubogą w witaminę K z myszami otrzymującymi standardową dietę.
Specjaliści podkreślają, że w czasie badań myszy z niedoborem witaminy K wykazały zmniejszoną zdolność rozróżniania znanych i nowych obiektów, co wyraźnie wskazuje na upośledzenie pamięci. W innym teście – jak relacjonuje Uniwersytet Tufts – mającym na celu zmierzenie zdolności uczenia się przestrzennego, myszy miały za zadanie nauczyć się lokalizacji ukrytej platformy w basenie z wodą. Jednakże i w tym przypadku myszy z niedoborem witaminy K potrzebowały znacznie więcej czasu na opanowanie tego zadania w porównaniu z myszami o odpowiednim poziomie witaminy K.
Dodatkowo naukowcy zbadali tkankę mózgową myszy i odkryli znaczące zmiany w hipokampie. Zaobserwowali zmniejszoną liczbę proliferujących komórek w hipokampie u myszy z niedoborem witaminy K, a spadek ten przełożył się na mniejszą liczbę nowo powstałych neuronów, proces znany jako neurogeneza. Ponadto odkryto również oznaki zwiększonego stanu zapalnego w mózgach myszy z niedoborem witaminy K.
- Wiemy, że zdrowa dieta działa, a osoby, które nie odżywiają się zdrowo, nie żyją tak długo i nie funkcjonują tak dobrze poznawczo. Łącząc badania na zwierzętach i ludziach, możemy lepiej poprawić zdrowie mózgu w perspektywie długoterminowej poprzez identyfikację i ukierunkowanie na konkretne mechanizmy – podsumowała Sarah Booth.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
Dowiedz się więcej na temat:

5 dni temu
10



English (US) ·
Polish (PL) ·