Śledzik na andrzejki. Prosty i pyszny, zrobicie też na pewno na Boże Narodzenie

3 tygodni temu 14

Andrzejki to okazja do dobrej zabawy. Warto też coś dobrego przekąsić. Proponujemy przyrządzić niezwykle prostego, klasycznego śledzia. Robi się go szybko, potem pozwalamy mu się przegryźć i zmacerować. Taki śledź będzie fantastycznie smakował ze świeżą bagietką.

Śledź to klasyczna polska przekąska. Można go przygotować na wiele różnych sposobów. W prostocie jednak siła. Gdy będziemy planować menu na andrzejki, weźmy pod uwagę śledzia.

Śledź pyszny i zdrowy

Śledź jest wartościowym źródłem pełnowartościowego białka, niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3, witamin (zwłaszcza D, B6, B12, A, E) oraz minerałów (takich jak jod, żelazo, potas, cynk i selen). Na andrzejki przygotujmy więc śledzia. To prosty, ale przepyszny przepis. Do powtórzenia na pewno na Boże Narodzenie.

Śledzik na andrzejki - przepis

Składniki

  • 500 g solonych śledzi - najlepiej matiasy
  • 2 kwaśne jabłka
  • cukrowa cebula - duża
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • łyżka musztardy
  • 250 g tłustej śmietany

Przygotowanie

Śledzie moczymy przez ok. 2 godziny. Potem je osuszamy i kroimy na cząstki. Cebulę i jabłka obieramy i siekamy drobno. Mieszamy musztardę, majonez, śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Sos mieszamy z jabłkami i cebulą. Potem do sosu wrzucamy kawałki śledzia. Mieszamy delikatnie. Odstawiamy śledzika na andrzejki do lodówki na ok. dwie godziny. Podajemy ze świeżym chlebem.

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Przeczytaj źródło