Sezon grzybowy w pełni! Rozpoznasz, co możesz zjeść, a co cię otruje? [QUIZ]

1 miesiąc temu 29

Data utworzenia: 20 września 2025, 7:30.

Sezon grzybowy ruszył pełną parą. Polskie lasy kuszą bogactwem kapeluszy, ale nie każdy z nich powinien trafić do koszyka — pomyłka może kosztować zdrowie, a nawet życie. Dlatego przygotowaliśmy quiz: pokazujemy Ci zdjęcie grzyba, a Ty odpowiadasz, czy jest jadalny, czy nie. Uważaj, bo wstyd polec, a stawka jest naprawdę wysoka.

Grzyby pod lupą – sprawdź, czy odróżnisz rarytas od trucizny [QUIZ]
Grzyby pod lupą – sprawdź, czy odróżnisz rarytas od trucizny [QUIZ] Foto: - / 123RF

Zacznijmy od postaw. Na początek dość łatwo. Czy ten grzyb jest jadalny?

Tak Następne pytanie

Koźlarz babka to jadalny grzyb rurkowy, ceniony w kuchni za łagodny smak i łatwość rozpoznania.

Czas na klasyka. Wielu z nas go zna, ale czy można go jeść?

Nie Następne pytanie

Muchomor czerwony to trujący grzyb, którego nie wolno jeść.

Można go spotkać w wielu koszykach. Pytanie brzmi – czy słusznie?

Tak Następne pytanie

Podgrzybki to jadalne grzyby rurkowe, chętnie zbierane w Polsce ze względu na smak i wszechstronne zastosowanie w kuchni.

Kolor może mylić. Czy to tylko piękny okaz, czy też prawdziwy skarb dla grzybiarzy?

To tylko piękny okaz. Nie można go jeść.

Skarb dla grzybiarzy, można spożywać

To tylko piękny okaz. Nie można go jeść. Następne pytanie

Muchomor sromotnikowy to śmiertelnie trujący grzyb, który łatwo pomylić z jadalnymi gatunkami, dlatego jest wyjątkowo niebezpieczny.

Uwaga, podchwytliwe! Nie każdy rozpozna od razu, czy to jadalny przysmak, czy groźna pomyłka.

Można jeść Następne pytanie

Kurka, czyli pieprznik jadalny, to jadalny i bardzo ceniony grzyb, chwalony za intensywny smak, złocisty kolor i to, że rzadko bywa robaczywy, ale bywa mylony z lisówką pomarańczową, która jest trująca.

Wygląda niewinnie. Ale czy na pewno bezpiecznie wyląduje na talerzu?

Nie, bo to grzyb trujący Następne pytanie

Hełmówka jadowita to bardzo trujący grzyb blaszkowy, niepozorny i łatwy do pomylenia z małymi jadalnymi grzybami.

Niektórzy sięgają po niego bez wahania. A Ty – odważysz się go spróbować?

Tak Następne pytanie

Koźlarz czerwony to jadalny grzyb rurkowy, ceniony za wyrazisty smak i charakterystyczny pomarańczowo-czerwony kapelusz.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.

Newsletter

Najlepsze teksty z Faktu! Bądź na bieżąco z informacjami ze świata i Polski

Zapisz się

Masz ciekawy temat? Napisz do nas list!

Chcesz, żebyśmy opisali Twoją historię albo zajęli się jakimś problemem? Masz ciekawy temat? Napisz do nas!

Napisz list do redakcji

Przeczytaj źródło