NEWSLETTER
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Autorzy: PAP; Oprac. KKR • Źródło: PAP • Opublikowano: 06 grudnia 2025 09:26 • Zaktualizowano: 06 grudnia 2025 09:26
Nie każda kawa działa na cholesterol tak samo. Najnowsze badania norweskich naukowców ujawniają, że dwa naturalne związki obecne w ziarnach – kafestol i kaweol – mogą znacząco podnosić jego poziom. Co zaskakujące, to nie rodzaj ziaren, lecz sposób parzenia decyduje, czy filiżanka kawy będzie wsparciem, czy zagrożeniem dla Twojego serca. Sprawdź, która metoda parzenia zwiększa ryzyko, a która pozwala cieszyć się kawą bez obaw.
Jaką kawę pijesz? Sprawdź, jak działa na poziom cholesterolu we krwi Ranta Images / Adobe
- Naukowcy z Uniwersytetu w Tromsø zbadali ponad 21 tys. Norwegów i ocenili, jak różne metody parzenia kawy wpływają na poziom cholesterolu
- Espresso i kawa z zaparzacza podnosiły poziom cholesterolu u obu płci, przy czym wzrost był większy u mężczyzn
- Kawa filtrowana wiązała się ze wzrostem cholesterolu jedynie u kobiet
- Badacze podkreślają, że choć kafestol i kaweol zwiększają cholesterol, to jednocześnie mają działanie przeciwzapalne i mogą zmniejszać ryzyko nowotworów oraz cukrzycy
Nie każda kawa działa tak samo
Naukowcy z Uniwersytetu w Tromsø postanowili porównać wpływ różnych metod zaparzania kawy na poziom cholesterolu w grupie ponad 21 tys. Norwegów po 40. roku życia (średnia wieku wynosiła 56 lat). Kobiety piły średnio około 4 kubków kawy dziennie, a mężczyźni 5 kubków.
Po wzięciu pod uwagę m.in.:
- sposobu odżywiania uczestników,
- ich masy ciała,
- trybu życia,
- aktywności fizycznej,
- nałogów
- oraz występowania cukrzycy typu 2,
naukowcy stwierdzili, że wpływ kawy na poziom cholesterolu różnił się w zależności od metody parzenia oraz płci.
W przypadku osób wypijających codziennie od 3 do 5 espresso całkowity poziom cholesterolu był wyższy niż u tych, które wcale nie piły kawy (wzrost wynosił 0,09 mmol/l w przypadku kobiet, 0,16 mmol/l w przypadku mężczyzn).
Wypijanie ponad 6 kubków kawy przygotowanej w zaparzaczu również było związane z podwyższonym poziomem cholesterolu - o 0,30 mmol/l u kobiet i 0,23 mmol/l u mężczyzn.
W przypadku kawy filtrowanej poziom cholesterolu był wyższy jedynie u kobiet (o 0,11 mmol/l).
- Kawa zawiera ponad tysiąc różnych związków, których poziom różni się w zależności od rodzaju kawy, stopnia wypalania ziaren czy metody przygotowania. Badania eksperymentalne wykazały, że kafestol i kaweol mają także pozytywne działanie przeciwzapalne, a dodatkowo zmniejszają ryzyko nowotworów i cukrzycy - podsumowują autorzy.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
Dowiedz się więcej na temat:

21 godziny temu
9




English (US) ·
Polish (PL) ·