Reklama 3 tysiące złotych na miesiąc.
Z wiekiem organizm staje się bardziej podatny na zaburzenia trawienia, problemy z pamięcią i osłabienie odporności. Coraz częściej podkreśla się, że zdrowie zaczyna się w jelitach i nie jest to jedynie slogan. Jeden prosty nawyk może korzystnie wpłynąć na układ pokarmowy, funkcje mózgu i odporność.
Kefir to żywy organizm, pełen dobroczynnych bakterii, witamin, białka i minerałów. Szczególnie u osób starszych może stać się codziennym wsparciem dla zdrowia i lepszego samopoczucia.
Kefir a zdrowe jelita. Fundament odporności
Kefir zawiera żywe kultury bakterii wspierające florę jelitową. U seniorów mikrobiom jelitowy ubożeje, co zwiększa ryzyko zaparć, wzdęć czy nietolerancji pokarmowych. Regularne spożywanie tego rodzaju produktu:
- poprawia trawienie
- pomaga odbudować korzystne bakterie w jelitach
- wzmacnia barierę ochronną przewodu pokarmowego
To z kolei przekłada się na lepsze wchłanianie składników odżywczych i mniejsze ryzyko stanów zapalnych.
ZOBACZ: Skutki picia soków z kiszonek. Jak wpływają na zdrowie seniora?
Ten naturalny probiotyk dostarcza witamin z grupy B, które odgrywają istotną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego. Witaminy B1, B2 i B12 wspierają koncentrację, pamięć oraz ogólną sprawność umysłową. Jelita w dobrej kondycji wspomagają produkcję neuroprzekaźników, takich jak serotonina, co wpływa korzystnie na nastrój i zdolność logicznego myślenia. Szklanka kefiru na noc może zatem działać jak naturalne wsparcie dla mózgu.
Układ odpornościowy w dobrej formie
Kefir to także źródło cynku, wapnia i witaminy D. Są to składniki niezbędne do prawidłowego działania układu immunologicznego. U seniorów, których odporność jest naturalnie osłabiona, regularne spożywanie napoju fermentowanego może zmniejszyć podatność na infekcje sezonowe. Obecne w nim probiotyki pobudzają komórki odpornościowe do działania oraz pomagają ograniczyć nadreaktywność układu immunologicznego.
pixabay
Nie ma jednej, uniwersalnej ilości kefiru, która będzie pasować każdej osobie, ponieważ wszystko zależy od indywidualnych potrzeb i stanu zdrowia. Jednak większość ekspertów zgadza się, że rozsądna ilość to około ćwierć do pół litra kefiru dziennie. W ten sposób jednocześnie wspiera się zdrowe jelita i nie obciąża organizmu.
ZOBACZ: Nowe odkrycie. Trzy porcje tych owoców dziennie mogą spowolnić starzenie się organizmu
Badanie pilotażowe (swoisty test przed głównym badaniem) opublikowane w The Turkish Journal of Gastroenterology, potwierdziło, że regularne spożywanie pół litra kefiru dziennie przez cztery tygodnie poprawiło rytm wypróżnień wśród osób z problemami trawiennymi.
Analizy opublikowane w 2020 r. w National Library of Medicine wykazały, że regularne picie kefiru przez osoby z chorobą Alzheimera poprawia pamięć i zmniejsza stany zapalne. Po 90 dniach spożycia zaobserwowano wzrost wyników testów poznawczych o 28 proc oraz spadek markerów zapalnych.
red. / polsatnews.pl