Sałatka z przerośniętych ogórków do słoików. Jakub Kuroń poleca ten przepis

2 tygodni temu 14

Ten tekst przeczytasz w mniej niż minutę

Sałatka z przerośniętych ogórków do słoików. Jakub Kuroń poleca ten przepis Sałatka z przerośniętych ogórków do słoików. Jakub Kuroń poleca ten przepis / shutterstock

Ogórki to smak lata. Właśnie teraz są najlepsze. Zarówno te jedzone na surowo, jak i te, które włożymy do słoików, ukisimy, zamarynujemy i postawimy na stole jesienią albo zimą. Jakub Kuroń poleca przepis na sałatkę z przerośniętych ogórków do słoików. Jak zrobić ten przysmak?

Ogórki to jedno z tych warzyw, które najczęściej zamykamy w słoikach. Ukiszone albo zamarynowane są świetnym dodatkiem do kanapek, surówek czy sałatek. To także idealna przystawka podczas świątecznych przyjęć oraz imprez.

Sałatka z przerośniętych ogórków do słoików. Przepis naszych babć

Jakub Kuroń poleca zrobić z nich sałatkę z przerośniętych ogórków. To jego zdaniem idealny sposób na to, by nie marnować żywności.

Przerośnięte ogórki często są pomijane, a tymczasem mogą stać się bazą do wyjątkowo smacznych przetworów. Tego typu sałatki były popularne w kuchniach naszych babć, które potrafiły wykorzystać każdy składnik do ostatniego kawałka - pisze na swoim blogu Jakub Kuroń.

Sałatka z przerośniętych ogórków jest nie tylko smaczna, ale ma również właściwości zdrowotne. Wspomaga trawienie i działa przeciwbakteryjnie. Dodany do tej sałatki z przepisu Jakuba Kuronia czosnek i koper sprawią, że sałatka jest nie tylko smaczna, ale wspiera także układ odpornościowy i trawienny.

Jak zrobić sałatkę z przerośniętych ogórków do słoików? Oto przepis Jakuba Kuronia.

Sałatka z przerośniętych ogórków do słoików - składniki

  • 4 kg przerośniętych ogórków (mogą być zażółcone)
  • 1 kg papryki czerwonej i żółtej
  • 10 łyżeczek soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki octu
  • 3/4 szklanki oleju
  • 10 dkg zielonego kopru
  • 2-3 ząbki czosnku (zmiażdżone)

Sałatka z przerośniętych ogórków do słoików - przygotowanie

  1. Ogórki dokładnie umyj, a następnie pokrój w grube plastry ze skórą. Jeśli ogórki są bardzo duże, możesz je przekroić na pół lub na ćwiartki przed pokrojeniem w plastry. Paprykę oczyść z pestek i pokrój w średniej wielkości kawałki.
  2. W dużej misce połącz pokrojone ogórki i paprykę. Dodaj sól, cukier, ocet, olej, zmiażdżony czosnek oraz drobno posiekany koperek. Całość dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
  3. Pozostaw sałatkę na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Dzięki temu ogórki i papryka puszczą sok, który stanie się naturalną zalewą do sałatki.
  4. Po upływie 2 godzin sałatkę przełóż do czystych słoików, pozostawiając około 1-2 cm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi słoika. Zalej sałatkę pozostałym sokiem, który wyciekł podczas odstania.
  5. Słoiki z sałatką umieść w dużym garnku z gorącą wodą, tak aby woda sięgała do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzuj przez 5 do 10 minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć. Po pasteryzacji wyjmij słoiki, odstaw do ostygnięcia i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Zobacz

Popularne Zobacz również Najnowsze

Przeczytaj źródło