Rząd wprowadza surowe zasady. Koniec działania na dotychczasowych zasadach

1 tydzień temu 16
  • Potrzeba wprowadzenia projektowanej ustawy wynika z faktu, że obecnie konsumenci nie mają informacji, które zakłady żywienia zbiorowego przygotowują dania z udziałem żywności ekologicznej
  • Dlatego - jak wskazano w OSR - zaproponowano wprowadzenie znaku ekologicznego oraz wymagań i warunków jego użycia
  • Pomoże to zapewnić przejrzystą komunikację i budowanie zaufania konsumentów do żywności ekologicznej w żywieniu zbiorowym
  • Projektowana ustawa wejdzie w życie po upływie 3 miesięcy od dnia ogłoszenia

Ważne zmiany w żywieniu zbiorowym

Do konsultacji publicznych trafił projekt ustawy ministra rolnictwa i rozwoju wsi o żywieniu zbiorowym z udziałem żywności ekologicznej. Jak podano w Ocenie Skutków Regulacji, projekt ten ma na celu rozwiązanie problemów związanych z brakiem możliwości stosowania oznakowania nawiązującego do produkcji ekologicznej w ramach działalności związanej ze stosowaniem żywności ekologicznej w żywieniu zbiorowym.

Konsumenci nie mają możliwości jasnego rozpoznania, w których zakładach żywienia zbiorowego (m.in. w szkołach, szpitalach, stołówkach, restauracjach) są przygotowywane dania z udziałem żywności ekologicznej, ponieważ nie istnieje urzędowy znak jakości, który identyfikowałby ww. działalność w zakładach żywienia zbiorowego. Nie istnieje również publiczny wykaz zakładów żywienia zbiorowego, które zakupują i stosują żywność ekologiczną. Ponadto stosowanie określeń odnoszących się do produkcji ekologicznej, takich jak: „ekologiczny”  i jego pochodnych oraz „eko” i „bio” w żywieniu zbiorowym nie jest precyzyjnie uregulowane, co może wprowadzać konsumentów w błąd co do wiarygodności takiego rodzaju oznakowania – czytamy w OSR.

Jednocześnie projektodawca zaznaczył, że propozycja ustawy odpowiada na rosnące potrzeby m.in. konsumentów i producentów poprzez stworzenie zasad znakowania i kontroli żywności przygotowanej z udziałem żywności ekologicznej w żywieniu zbiorowym.

Rekomendowane rozwiązania, w tym planowane narzędzia interwencji są następujące:

  • wprowadzenie znaku ekologicznego oraz wymagań i warunków jego użycia w celu zapewnienia przejrzystej komunikacji i budowania zaufania konsumentów do żywności ekologicznej w żywieniu zbiorowym;
  • wprowadzenie publicznego wykazu zakładów żywienia zbiorowego, w których stosuje się znak ekologiczny;
  • uregulowanie wymagań i warunków stosowania określeń odnoszących się do produkcji ekologicznej, takich jak: „ekologiczny” i jego pochodnych oraz „eko” i „bio” w żywieniu zbiorowym;
  • sprawowanie przez Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (WIJHARS), nadzoru nad podmiotami prowadzącymi zakłady żywienia zbiorowego w zakresie stosowania znaku ekologicznego i określeń odnoszących się do produkcji ekologicznej;
  • wprowadzenie klasyfikacji naruszeń przepisów projektu ustawy oraz przypisane do nich kar pieniężnych w celu zapobieżenia potencjalnym nadużyciom i nieuczciwej konkurencji.

Specjalny wykaz podmiotów i zasady oznakowania

Jednocześnie wskazano, że podmiot prowadzący zakład żywienia zbiorowego, który chce stosować znak ekologiczny powinien być wpisany do wykazu zakładów żywienia zbiorowego.

W tym celu składa wniosek do WIJHARS, a zakład będzie mógł być wpisany do wykazu, jeżeli podmiot prowadzący zakład będzie oferować żywność przygotowaną z udziałem żywności ekologicznej, będzie wpisany do rejestru zakładów nadzorowanych przez sanepid (zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności) oraz przez co najmniej 30 dni przed złożeniem wniosku podmiot ten spełniał warunki dotyczące stosowania znaku ekologicznego.

Wniosek powinien zawierać określone w projekcie ustawy:

  • dane zakładu oraz wybrany wariant znaku ekologicznego,
  • należy dołączyć zaświadczenie o wpisie do rejestru zakładów z sanepidu,
  • kalkulację kosztów i faktury potwierdzające spełnianie udziału żywności ekologicznej przez poprzedzające 30 dni,
  • potwierdzenie wniesienia opłaty za wpis (10 proc. przeciętnego wynagrodzenia z poprzedniego roku).

Jeżeli w ciągu 30 dni od złożenia wniosku, nie dojdzie do odmowy dokonania wpisu zakładu do wykazu, wpis następuje automatycznie. Zakład może zostać wykreślony z wykazu, jeśli np. sam o to wniesie, przestanie spełniać wymagania i warunki stosowania znaku ekologicznego albo zostanie wykreślony z rejestru sanepidu.

W projekcie ustawy przewidziano utworzenie nowego, specjalnego wykazu zakładów żywienia zbiorowego, które będą miały prawo do stosowania znaku ekologicznego. Będzie on prowadzony w formie elektronicznej.

Wskazano przy tym, że projekt ustawy jest skierowany do podmiotów prowadzących zakłady żywienia zbiorowego wpisane do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej, z wyłączeniem pojazdów oraz ruchomych punktów sprzedaży, a które planują lub stosują znak ekologiczny lub określenia odnoszące się do produkcji ekologicznej.

W powyższym rejestrze mogą występować zakłady takie jak:

  • stołówki szkolne, przedszkolne, żłobkowe;
  • kuchnie i zaplecza żywieniowe w szpitalach, domach opieki, zakładach leczniczych;
  • kuchnie i żywienie w internatach, domach studenckich;
  • zakłady żywienia w placówkach opiekuńczych, domach dla seniorów;
  • żywienie w zakładach pracy (stołówki przyzakładowe);
  • firmy cateringowe;
  • restauracje, bary mleczne; bary;
  • inne obiekty świadczące usługi żywieniowe dla grup konsumentów.

Projekt ustawy wprowadza wymagania i warunki dotyczące stosowania znaku ekologicznego, które nie są obowiązkowe dla podmiotów prowadzących zakłady żywienia zbiorowego niewpisane do wykazu a sam podmiot nie stosuje znaku ekologicznego. Ponadto, wymagania i warunki dotyczące stosowania określeń odnoszących się do produkcji ekologicznej mają charakter obligatoryjny wobec wszystkich podmiotów żywienia zbiorowego, które je stosują, niezależnie czy ich zakłady są wpisane do wykazu – podsumowano w OSR.

Projektowana ustawa wejdzie w życie po upływie 3 miesięcy od dnia ogłoszenia.

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.

Dowiedz się więcej na temat:

Przeczytaj źródło