- Potrzeba wprowadzenia projektowanej ustawy wynika z faktu, że obecnie konsumenci nie mają informacji, które zakłady żywienia zbiorowego przygotowują dania z udziałem żywności ekologicznej
- Dlatego - jak wskazano w OSR - zaproponowano wprowadzenie znaku ekologicznego oraz wymagań i warunków jego użycia
- Pomoże to zapewnić przejrzystą komunikację i budowanie zaufania konsumentów do żywności ekologicznej w żywieniu zbiorowym
- Projektowana ustawa wejdzie w życie po upływie 3 miesięcy od dnia ogłoszenia
Ważne zmiany w żywieniu zbiorowym
Do konsultacji publicznych trafił projekt ustawy ministra rolnictwa i rozwoju wsi o żywieniu zbiorowym z udziałem żywności ekologicznej. Jak podano w Ocenie Skutków Regulacji, projekt ten ma na celu rozwiązanie problemów związanych z brakiem możliwości stosowania oznakowania nawiązującego do produkcji ekologicznej w ramach działalności związanej ze stosowaniem żywności ekologicznej w żywieniu zbiorowym.
Konsumenci nie mają możliwości jasnego rozpoznania, w których zakładach żywienia zbiorowego (m.in. w szkołach, szpitalach, stołówkach, restauracjach) są przygotowywane dania z udziałem żywności ekologicznej, ponieważ nie istnieje urzędowy znak jakości, który identyfikowałby ww. działalność w zakładach żywienia zbiorowego. Nie istnieje również publiczny wykaz zakładów żywienia zbiorowego, które zakupują i stosują żywność ekologiczną. Ponadto stosowanie określeń odnoszących się do produkcji ekologicznej, takich jak: „ekologiczny” i jego pochodnych oraz „eko” i „bio” w żywieniu zbiorowym nie jest precyzyjnie uregulowane, co może wprowadzać konsumentów w błąd co do wiarygodności takiego rodzaju oznakowania – czytamy w OSR.
Jednocześnie projektodawca zaznaczył, że propozycja ustawy odpowiada na rosnące potrzeby m.in. konsumentów i producentów poprzez stworzenie zasad znakowania i kontroli żywności przygotowanej z udziałem żywności ekologicznej w żywieniu zbiorowym.
Rekomendowane rozwiązania, w tym planowane narzędzia interwencji są następujące:
- wprowadzenie znaku ekologicznego oraz wymagań i warunków jego użycia w celu zapewnienia przejrzystej komunikacji i budowania zaufania konsumentów do żywności ekologicznej w żywieniu zbiorowym;
- wprowadzenie publicznego wykazu zakładów żywienia zbiorowego, w których stosuje się znak ekologiczny;
- uregulowanie wymagań i warunków stosowania określeń odnoszących się do produkcji ekologicznej, takich jak: „ekologiczny” i jego pochodnych oraz „eko” i „bio” w żywieniu zbiorowym;
- sprawowanie przez Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (WIJHARS), nadzoru nad podmiotami prowadzącymi zakłady żywienia zbiorowego w zakresie stosowania znaku ekologicznego i określeń odnoszących się do produkcji ekologicznej;
- wprowadzenie klasyfikacji naruszeń przepisów projektu ustawy oraz przypisane do nich kar pieniężnych w celu zapobieżenia potencjalnym nadużyciom i nieuczciwej konkurencji.
Specjalny wykaz podmiotów i zasady oznakowania
Jednocześnie wskazano, że podmiot prowadzący zakład żywienia zbiorowego, który chce stosować znak ekologiczny powinien być wpisany do wykazu zakładów żywienia zbiorowego.
W tym celu składa wniosek do WIJHARS, a zakład będzie mógł być wpisany do wykazu, jeżeli podmiot prowadzący zakład będzie oferować żywność przygotowaną z udziałem żywności ekologicznej, będzie wpisany do rejestru zakładów nadzorowanych przez sanepid (zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności) oraz przez co najmniej 30 dni przed złożeniem wniosku podmiot ten spełniał warunki dotyczące stosowania znaku ekologicznego.
Wniosek powinien zawierać określone w projekcie ustawy:
- dane zakładu oraz wybrany wariant znaku ekologicznego,
- należy dołączyć zaświadczenie o wpisie do rejestru zakładów z sanepidu,
- kalkulację kosztów i faktury potwierdzające spełnianie udziału żywności ekologicznej przez poprzedzające 30 dni,
- potwierdzenie wniesienia opłaty za wpis (10 proc. przeciętnego wynagrodzenia z poprzedniego roku).
Jeżeli w ciągu 30 dni od złożenia wniosku, nie dojdzie do odmowy dokonania wpisu zakładu do wykazu, wpis następuje automatycznie. Zakład może zostać wykreślony z wykazu, jeśli np. sam o to wniesie, przestanie spełniać wymagania i warunki stosowania znaku ekologicznego albo zostanie wykreślony z rejestru sanepidu.
W projekcie ustawy przewidziano utworzenie nowego, specjalnego wykazu zakładów żywienia zbiorowego, które będą miały prawo do stosowania znaku ekologicznego. Będzie on prowadzony w formie elektronicznej.
Wskazano przy tym, że projekt ustawy jest skierowany do podmiotów prowadzących zakłady żywienia zbiorowego wpisane do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej, z wyłączeniem pojazdów oraz ruchomych punktów sprzedaży, a które planują lub stosują znak ekologiczny lub określenia odnoszące się do produkcji ekologicznej.
W powyższym rejestrze mogą występować zakłady takie jak:
- stołówki szkolne, przedszkolne, żłobkowe;
- kuchnie i zaplecza żywieniowe w szpitalach, domach opieki, zakładach leczniczych;
- kuchnie i żywienie w internatach, domach studenckich;
- zakłady żywienia w placówkach opiekuńczych, domach dla seniorów;
- żywienie w zakładach pracy (stołówki przyzakładowe);
- firmy cateringowe;
- restauracje, bary mleczne; bary;
- inne obiekty świadczące usługi żywieniowe dla grup konsumentów.
Projekt ustawy wprowadza wymagania i warunki dotyczące stosowania znaku ekologicznego, które nie są obowiązkowe dla podmiotów prowadzących zakłady żywienia zbiorowego niewpisane do wykazu a sam podmiot nie stosuje znaku ekologicznego. Ponadto, wymagania i warunki dotyczące stosowania określeń odnoszących się do produkcji ekologicznej mają charakter obligatoryjny wobec wszystkich podmiotów żywienia zbiorowego, które je stosują, niezależnie czy ich zakłady są wpisane do wykazu – podsumowano w OSR.
Projektowana ustawa wejdzie w życie po upływie 3 miesięcy od dnia ogłoszenia.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
Dowiedz się więcej na temat:

1 tydzień temu
16

![ZUS przegrał kilkaset spraw w sądach. Prawomocnie i nieprawomocnie. Ale tak naprawdę wygrał [Przeliczenie zaniżonej emerytury. Podwyżki. Wyrównania. Odsetki]](https://webp-konwerter.incdn.pl/eyJmIjoiaHR0cHM6Ly9nLmluZ/m9yLnBsL3AvX2ZpbGVzLzM4NT/g4MDAwL3BvZHd5emtpLTMtMzg/1ODgxNTEuanBnIiwidyI6MTIwMH0.webp)


English (US) ·
Polish (PL) ·