Pyszny obiad na sobotę. Podajemy przepis, Ty gotujesz. Zupa wiedeńska, rozgrzewająca klasyka

10 godziny temu 14

Gorąca, świeżo ugotowana zupa będzie jak balsam dla naszych żołądków po świątecznym ucztowaniu. Na sobotni obiad proponujemy zupę wiedeńską. Jest pyszna, aromatyczna i można ja szybko przygotować.

Zupa wiedeńska to potrawa, którą zajadają się mieszkańcy stolicy Austrii, Wiednia. Na pierwszy rzut oka niepozorna, ale bardzo smakowita. To klarowna zupa gotowana na bulionie.

Smaczny i zdrowy obiad dla rodziny

Wiedeńska zupa ziemniaczana z suszonymi grzybami to świetne połączenie smaków. Są tu grzyby, ziemniaki i inne warzywa. Łatwa do przygotowania, niedroga, rozgrzeje w chłodne dni, doda otuchy i polepszy humor. Będzie idealna po świątecznym biesiadowaniu.

Brak pomysłu na obiad? Oto nasza propozycja - zupa wiedeńska, rozgrzewająca klasyka

Składniki

  • 50 dag ziemniaków
  • 2 czubate łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 dag suszonych grzybów
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchewka
  • poł małego pora - biała część
  • pół łyżeczki kminku
  • duży ząbek czosnku
  • liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1,5 litra bulionu warzywnego - może być z kostki

Przygotowanie

Grzyby moczymy w niewielkiej ilości ciepłej wody - zostawiamy na godzinę. Obieramy ziemniaki, myjemy je i kroimy w kostkę. Grzyby odcedzamy, wodę zachowujemy. Grzyby kroimy w paski. Bulion wlewamy do garnka, dodajemy wodę, w której moczyły się grzyby. Wrzucamy ziemniaki, pokrojone grzyby, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy do miękkości. Dodajemy posiekanego pora i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Dodajemy kminek. Gotujemy ok. 10 minut. Teraz rozpuszczamy na patelni masło, dodaje posiekany czosnek i cebulę - podsmażamy, aż się zeszklą. Dodajemy na patelnie mąkę, hartujemy chochelką zupy. Zasmażkę dodajemy do zupy i dokładnie mieszamy. Zupę zagotowujemy. Podajemy zupę wiedeńską posypaną posiekaną zieleniną. Smacznego!

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Przeczytaj źródło