Pyszny obiad na sobotę. Podajemy przepis, Ty gotujesz. Kurczak pieczony na soli

6 dni temu 15

Pieczony kurczak to pyszny i wykwintny obiad, który praktycznie robi się sam. Wstawiamy odpowiednio przygotowanego kurczaka do piekarnika i już. Ale diabeł tkwi w szczegółach. Trzeba wiedzieć, co zrobić, żeby mięso było soczyste, a skórka chrupiąca. Na sobotę proponujemy więc kurczaka pieczonego na soli.

Pieczenie na soli jest doskonałym sposobem na pieczenie mięsa, drobiu lub ryb. Sól zatrzymuje wodę, dzięki czemu mięso jest soczyste. Koniecznie spróbujcie tej metody z pieczeniem kurczaka na soli. I nie ma powodu by się obawiać, że tak upieczony kurczak będzie słony.

Tani i zdrowy obiad dla rodziny

Upieczony kurczak to bardzo ekonomiczne danie. Wystarczy z powodzeniem na rodzinny obiad. A jeśli zostanie mięso, to wtedy będzie można wykorzystać je do kanapek lub przygotować pyszną sałatkę z kurczakiem.

Brak pomysłu na obiad? Oto nasza propozycja - kurczak pieczony na soli

Składniki

  • kurczak - ok. 1,5 kg
  • ulubione przyprawy
  • 1 kg soli

Przygotowanie

Kurczaka myjemy i osuszamy. Nacieramy przyprawami. Brytfankę wysypujemy solą. Kurczaka pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Pieczemy przez ok. 1,5 godziny, stosując zasadę, że na każdy kilogram mięsa przypada godzina pieczenia. W połowie czasu przekręcamy kurczaka, żeby przyrumienił się równomiernie z każdej strony. Kurczak pieczony na soli gotowy. Smacznego!

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Przeczytaj źródło