Na piątkowy obiad proponujemy danie proste i bardzo smakowite. Spaghetti alla puttanesca to włoska klasyka. W tradycyjnej wersji głównymi składnikami sosu są oliwki, kapary, czosnek, anchois i pomidory. W tej wersji dodamy jednak tuńczyka. Ciekawa jest historia tego dania.
Historia tego przepisu jest bardzo ciekawa. Obrosła legendami i już nigdy nie dowiemy się, jak było naprawdę. Powtarza się jednak pewien element. Otóż przepis na spaghetti alla puttanesca powstać miał w domu uciech. Wg jednej z wersji, potrawę taką przyrządzała dziewczyna, która pracowała w takim przybytku w Quartieri Spagnoli w Neapolu. Mówi się, że miała na imię Yvette. W nazwie tego dania jest słowo - putanesca - oznaczające pracownicę domu publicznego. Podobny przepis odnaleziono w książce kucharskiej z XIX wieku, wydanej w Kampanii. To sposób na przyrządzenie makaronu w “czerwonym sosie z kaparami i anchois”.
Tani i zdrowy obiad dla rodziny
Żeby przygotować to pyszne danie potrzebujemy niewielu składników. Praca w kuchni zajmie nam tylko tyle czasu, ile gotuje się makaron. Wszystko, co potrzebne, kupimy w pobliskim sklepie.
Brak pomysłu na obiad? Oto nasza propozycja - "niegrzeczne" spaghetti z tuńczykiem
Składniki
- 400 g makaronu spaghetti
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 puszka tuńczyka w oliwie, odcedzona
- 1 puszka krojonych pomidorów (ok. 400 g)
- 10-12 czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki
- 1 łyżka kaparów
- 4 filety anchois (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy posiekany czosnek - uważamy, żeby go nie przypalić, bo będzie gorzki. Po chwili na patelnię dodajemy tuńczyka, kapary, anchois oraz oliwki. Smażymy przez minutę, by składniki się połączyły. Wlewamy pomidory z puszki. Gotujemy sos na małym ogniu przez około 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kiedy sos będzie gotowy, dodajemy do niego ugotowany makaron i delikatnie mieszamy. Jeśli sos wydaje się zbyt gęsty, dodajemy trochę wody z gotowania makaronu, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Makaron powinien dokładnie pokryć się sosem. Przed podaniem posypujemy zieloną, posiekaną pietruszką. Smacznego!
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję
Dalszy ciąg materiału pod wideo