Jesienne słoty i chłody, poranne przymrozki i wieczorny szron. Nasze organizmy są wystawione na próbę. Nie dajmy się infekcji. Jest pyszny sposób, by wzmocnić organizm. To kremowa zupa czosnkowa. Tak robi ją niezawodna Ewa Wachowicz.
Zupa czosnkowa to dwa w jednym - rozkosz dla podniebienia i wzmocnienie odporności. Czosnek ma wiele zalet. Wprost trudno go przecenić. Czosnek jest znany ze swoich właściwości wzmacniających odporność i zwalczających infekcje. Zupa czosnkowa na obiad to idealny sposób, by wspomóc organizm w trudnym, jesiennym czasie.
Czosnek - skondensowane zdrowie
Czosnek to świetne źródło antyoksydantów, witamin z grupy B i związków siarki. Czosnek ma udowodnione działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe i chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jest wsparciem dla układu sercowo-naczyniowego, ponieważ zawiera m.in. allicynę, która pomaga obniżyć poziomu złego cholesterolu i ciśnienia krwi.
Przepis Ewy Wachowicz na rozgrzewającą, kremową zupę czosnkową
Składniki
- 2 główki czosnku
- 1 cebula
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 1,5 l wywaru wołowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie
W garnku rozgrzewamy masło. Obieramy i kroimy cebulę. Smażymy cebulę na maśle. Przyprawiamy papryką. Dodajemy obrane, umyte i pokrojone ziemniaki. Podsmażamy wszystko razem. Czosnek obieramy z łupin. Do garnka wlewamy wywar i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Potem zupę miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Kremowa zupa czosnkowa gotowa. Smacznego!
Na talerzu udekorować kleksem śmietany i tymiankiem.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję
Dalszy ciąg materiału pod wideo