Pyszne rogale już wkrótce na talerzach. Właśnie wybrano certyfikowane cukiernie

16 godziny temu 4
  • Blisko 100 cukierni z Wielkopolski otrzymało w tym roku certyfikat wytwarzania produktu regionalnego uznawanego przez Unię Europejską. Produktem tym są oczywiście rogale świętomarcińskie.

    • Blisko 100 cukierni otrzymało w tym roku certyfikat wytwarzania rogali świętomarcińskich.
    • To słodki wypiek związany z dniem św. Marcina, który wypada 11 listopada.
    • Od 2008 roku rogal świętomarciński jest produktem regionalnym chronionym przez Unię Europejską.
    • Po więcej aktualnych informacji zapraszamy na RMF24.pl

    Prawdziwy rogal świętomarciński musi spełnić pewne warunki - mówi Katarzyna Mojzykiewicz z Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu.

    On musi być dokładnie zrobiony, ze ściśle określoną recepturą, z dokładnie odmierzonymi surowcami, z odpowiednią ich jakością. Ja zawsze mówię, że te certyfikowane rogale świętomarcińskie są najlepsze na świecie - wskazuje ekspertka w rozmowie z RMF FM.

    Jaki w takim razie powinien być dobry rogal?

    Bazą do jego sporządzenia jest ciasto drożdżowe. które w pięknym procesie uszlachetniania za pomocą margaryny tworzy ciasto półfrancuskie. Dzięki temu mamy to charakterystyczne listkowanie, te piękne warstwy. Nadzienie oczywiście z białego maku, z dodatkiem tutaj orzechów, także bakalii, no i co najważniejsze wykończony pomadą, posypany orzechami -  opowiedziała naszemu reporterowi Katarzyna Mojzykiewicz.

    Wypiek i spożywanie rogali świętomarcińskich wiążę się z 11 listopada - dniem św. Marcina.

    Obchody święta sięgają XVI wieku i są związane z końcem prac polowych w danym roku. Na cześć tego świętego nazwano główną ulicę Poznania, a uroczystości ku czci Św. Marcina są co roku obchodzone w stolicy Wielkopolski i stanowią dziedzictwo całej społeczności miasta.

    TUTAJ znajdziecie pełną dokumentację, na podstawie której rogal świętomarciński uzyskał status produktu regionalnego chronionego przez UE.

Dalsza część artykułu pod materiałem video:

Przeczytaj źródło