Przez rok pili codziennie. Zregenerowana wątroba odzyskała siłę

1 tydzień temu 15

NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Partnerzy portalu

Produkt, który w Polsce szybko zyskuje popularność, może realnie wspierać serce, obniżać ciśnienie i poziom „złego” LDL. Badania wskazują też, że dzięki wysokiej zawartości likopenu i polifenoli chroni wątrobę przed stresem oksydacyjnym i wspiera jej regenerację.

Przez rok pili codziennie. Zregenerowana wątroba odzyskała siłę Rewolucyjne badanie. Rok picia soku pomidorowego i efekty zaskoczyły naukowców

lightofchairat / Adobe

Cholesterol i ciśnienie spadają. Japońskie badanie pokazuje moc soku pomidorowego

Picie niesolonego soku pomidorowego obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu LDL u dorosłych zagrożonych chorobami układu krążenia - udowodnili naukowcy z Japonii.

Wyniki swojej pracy opisali na łamach pisma "Food Science & Nutrition".

Do badania zaprosili 481 osób (184 mężczyzn i 297 kobiet), w średnim wieku ok. 57 lat. Uczestnicy przez cały rok pili niesolony sok pomidorowy w takich ilościach, na jakie mieli ochotę.

Przed oraz po zakończeniu eksperymentu badano ich pod kątem markerów ryzyka sercowo-naczyniowego, czyli:

  • ciśnienia krwi,
  • profilu lipidowego w surowicy
  • i tolerancji glukozy.

Okazało się, że po roku regularnego spożywania niedosalanego soku z pomidorów ciśnienie krwi u 94 uczestników ze zdiagnozowanym wcześniej, ale nieleczonym nadciśnieniem znacznie spadło.

Ponadto poziom cholesterolu LDL u 125 uczestników ze zbyt wysokim poziomem tej frakcji obniżył się z 155,0 do 149,9 mg/dl.

Korzyści te były na podobnym poziomie u kobiet i u mężczyzn oraz w różnych grupach wiekowych. Naukowcy wykluczyli też możliwość, aby były zależne od zmiany stylu życia uczestników.

- Nasze badanie jest pierwszym tak długim studium poświęconym wpływowi spożywania soku pomidorowego na markery ryzyka chorób układu krążenia - podkreślają autorzy pracy.

To nie koniec dobroczynnych właściwości. Sok pomidorowy również:

  • może wspierać wątrobę dzięki likopenowi i polifenolom, które działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie, pomagając chronić komórki wątroby,
  • poprawia trawienie dzięki naturalnym kwasom i błonnikowi,
  • wspiera serce dzięki wysokiej zawartości potasu,
  • dostarcza likopenu, który działa silnie antyoksydacyjnie,
  • pomaga utrzymać zdrowy poziom cholesterolu,
  • wzmacnia odporność dzięki witaminie C,
  • korzystnie wpływa na skórę i jej elastyczność,
  • jest niskokaloryczny i sprzyja kontroli masy ciała,
  • pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi,
  • wspiera regenerację organizmu po wysiłku fizycznym,
  • nawadnia i uzupełnia elektrolity,
  • dostarcza witaminy A ważnej dla wzroku i odporności,
  • działa lekko przeciwzapalnie dzięki naturalnym polifenolom.

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.

Dowiedz się więcej na temat:

Przeczytaj źródło