NEWSLETTER
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Autorzy: PAP; Oprac. KKR • Źródło: pap, onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/fsn3.1066 • Opublikowano: 29 listopada 2025 18:18 • Zaktualizowano: 29 listopada 2025 18:18
Produkt, który w Polsce szybko zyskuje popularność, może realnie wspierać serce, obniżać ciśnienie i poziom „złego” LDL. Badania wskazują też, że dzięki wysokiej zawartości likopenu i polifenoli chroni wątrobę przed stresem oksydacyjnym i wspiera jej regenerację.

lightofchairat / Adobe
Cholesterol i ciśnienie spadają. Japońskie badanie pokazuje moc soku pomidorowego
Picie niesolonego soku pomidorowego obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu LDL u dorosłych zagrożonych chorobami układu krążenia - udowodnili naukowcy z Japonii.
Wyniki swojej pracy opisali na łamach pisma "Food Science & Nutrition".
Do badania zaprosili 481 osób (184 mężczyzn i 297 kobiet), w średnim wieku ok. 57 lat. Uczestnicy przez cały rok pili niesolony sok pomidorowy w takich ilościach, na jakie mieli ochotę.
Przed oraz po zakończeniu eksperymentu badano ich pod kątem markerów ryzyka sercowo-naczyniowego, czyli:
- ciśnienia krwi,
- profilu lipidowego w surowicy
- i tolerancji glukozy.
Okazało się, że po roku regularnego spożywania niedosalanego soku z pomidorów ciśnienie krwi u 94 uczestników ze zdiagnozowanym wcześniej, ale nieleczonym nadciśnieniem znacznie spadło.
Ponadto poziom cholesterolu LDL u 125 uczestników ze zbyt wysokim poziomem tej frakcji obniżył się z 155,0 do 149,9 mg/dl.
Korzyści te były na podobnym poziomie u kobiet i u mężczyzn oraz w różnych grupach wiekowych. Naukowcy wykluczyli też możliwość, aby były zależne od zmiany stylu życia uczestników.
- Nasze badanie jest pierwszym tak długim studium poświęconym wpływowi spożywania soku pomidorowego na markery ryzyka chorób układu krążenia - podkreślają autorzy pracy.
To nie koniec dobroczynnych właściwości. Sok pomidorowy również:
- może wspierać wątrobę dzięki likopenowi i polifenolom, które działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie, pomagając chronić komórki wątroby,
- poprawia trawienie dzięki naturalnym kwasom i błonnikowi,
- wspiera serce dzięki wysokiej zawartości potasu,
- dostarcza likopenu, który działa silnie antyoksydacyjnie,
- pomaga utrzymać zdrowy poziom cholesterolu,
- wzmacnia odporność dzięki witaminie C,
- korzystnie wpływa na skórę i jej elastyczność,
- jest niskokaloryczny i sprzyja kontroli masy ciała,
- pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi,
- wspiera regenerację organizmu po wysiłku fizycznym,
- nawadnia i uzupełnia elektrolity,
- dostarcza witaminy A ważnej dla wzroku i odporności,
- działa lekko przeciwzapalnie dzięki naturalnym polifenolom.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
Dowiedz się więcej na temat:

1 tydzień temu
15

![ZUS przegrał kilkaset spraw w sądach. Prawomocnie i nieprawomocnie. Ale tak naprawdę wygrał [Przeliczenie zaniżonej emerytury. Podwyżki. Wyrównania. Odsetki]](https://webp-konwerter.incdn.pl/eyJmIjoiaHR0cHM6Ly9nLmluZ/m9yLnBsL3AvX2ZpbGVzLzM4NT/g4MDAwL3BvZHd5emtpLTMtMzg/1ODgxNTEuanBnIiwidyI6MTIwMH0.webp)


English (US) ·
Polish (PL) ·