Przebojowa pasta benedyktynka do kanapek na śniadanie. Lepsza niż tradycyjny twarożek

1 tydzień temu 14

To połączenie kremowego twarożku z warzywami jest doskonałe. Benedyktynka to pasta, która od wielu lat podbija podniebienia ludzi na całym świecie. Podajemy przepis. Jest prawie pewne, że benedyktynka trafi na stałe do waszego śniadaniowego menu.

Czy benedyktynkę wymyślili zakonnicy? Ten przepis opracowała amerykańska restauratorka, Jennie Carter Benedict (1860–1928), autorka bestsellerowych książek kucharskich. Mieszkała w Louisville w stanie Kentucky. Jedna z jej książek kucharskich pt. "The Blue Ribbon Cook Book” (1902), która jest wznawiana do dziś.

Przepis na benedyktynkę - idealną pastę na śniadanie i jako dip do warzyw

Benedyktynka idealnie sprawdza się jako pasta śniadaniowa do kanapek. Można też ją podać jak dip do np. krakersów lub warzyw na przyjęciu. Benedyktynką robi się w kilka chwil z bardzo prostych składników. Jest świetną, orzeźwiającą odmianą od typowego twarożku ze szczypiorkiem.

Składniki

  • 250 g kremowego serka śmietankowego,
  • 2 ogórki
  • szalotka
  • posiekany szczypiorek - 2 łyżki
  • posiekany koperek - 2 łyżki
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Ogórki myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na chwilę. Potem dobrze odciskamy z płynu. Do miski wrzucamy ogórki, serek, szczypiorek, koperek, majonez i przyprawy. Dobrze mieszamy. Benedyktynka gotowa. Smacznego!

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Przeczytaj źródło