Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Nie tylko w czasie postu, ale przez cały rok w piątki wiele osób rezygnuje z jedzenia mięsa. Te postne kotlety z przepisu siostry Anastazji są tak dobre, że można je jeść nawet przez cały tydzień. Są chrupiące na zewnętrz i miękkie w środku. Smakują nawet lepiej niż klasyczne mielone. Jak zrobić postne kotlety z przepisu siostry Anastazji? Podstawa to jeden bardzo tani składnik.
Nie tylko w poście, ale także w piątki często sięgamy po dania bez mięsa. Alternatywą dla śledzi czy ryby mogą być bezmięsne kotlety. Wariantów tego dania jest bardzo wiele. Warto wypróbować te z przepisu siostry Anastazji.
Postne kotlety siostry Anastazji. Podstawa to ten tani składnik
Okazuje się, że mielone mogą być równie smaczne i soczyste, jeśli nie będzie w nich ani grama mięsa. Do ich wykonania wystarczy jeden bardzo tani składnik. Mowa o włoskiej kapuście. Mimo, że to produkt, który kojarzy się głównie z potrawami takimi jak bigos, gołąbki czy surówki, można z niej zrobić naprawdę smaczne postne kotlety.
Jak zrobić postne kotlety z przepisu siostry Anastazji? Wystarczy do kapusty dodać jajka, bułkę tartą oraz starty żółty ser. Aby podkręcić ich smak należy dodać jeszcze marchewkę, cebulę i przyprawy. Takie kotlety sprawdzą się idealnie na obiad nie tylko w postne piątki lub środy, ale też w ciągu całego tygodnia.
Jak zrobić postne kotlety z przepisu siostry Anastazji? Oto przepis.
Przepis na postne kotlety siostry Anastazji - składniki
- 1 główka kapusty włoskiej,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 4 jajka,
- 200 g sera żółtego,
- 1 łyżka mąki krupczatki,
- ok. 50 g bułki tartej,
- sól i pieprz do smaku,
- pół pęczka natki pietruszki,
- olej do smażenia
Przepis na postne kotlety siostry Anastazji - przygotowanie
- Kapustę obieramy z wierzchnich liści, a następnie wycinamy głąb. Tak przygotowaną główkę gotujemy w osolonej wodzie aż zmięknie.
- Ugotowaną kapustę odcedzamy i studzimy. W międzyczasie obieramy marchew i ścieramy ją na tarce o drobnych oczkach, a cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju.
- Wystudzoną kapustę drobno siekamy i mieszamy z wiórkami marchewki i podsmażoną cebulą oraz tartym żółtym serem. Wbijamy też jajka, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki.
- Wszystko dokładnie wyrabiamy i formujemy kotleciki. Każdy z nich obtaczamy w mące wymieszanej z 1 łyżką bułki tartej, po czym smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
- Rumiane z obu stron kotlety z kapusty układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję
Dalszy ciąg materiału pod wideo
Zobacz
Popularne Zobacz również Najnowsze