Reklama 3 tysiące złotych na miesiąc.
- Poznaj swój Indeks Zdrowia! Odpowiedz na te pytania
- Więcej aktualnych wiadomości znajdziesz na stronie głównej Onetu
Witamina B9 dla osób po 60. roku życia
Witamina B9 należy do witamin z grupy B, jest rozpuszczalna w wodzie i pełni wiele istotnych funkcji w naszym organizmie. Jej głównym zadaniem jest udział w syntezie DNA, co jest niezbędne do prawidłowego wzrostu i regeneracji komórek. Jest potrzebna do produkcji czerwonych krwinek. Jest też niezbędna kobietom w ciąży, ponieważ zapobiega wadom cewy nerwowej u płodu.
Witamina B9 ma kilka form — najczęściej spotykana jest folacyna, która naturalnie występuje w żywności. Kwas foliowy to syntetyczna forma witaminy B9. Foliany z kolei również występują w żywności (przede wszystkim w zielonych warzywach liściastych, owocach cytrusowych i nasionach roślin strączkowych). Foliany są przekształcane do formy bioaktywnej w układzie pokarmowym — w wątrobie i jelitach.
Dalszy ciąg artykułu pod materiałem wideoZalecane dziennie normy spożycia folianów
W "Normach żywienia dla populacji Polski" możemy znaleźć informację, że średnie dzienne zapotrzebowanie na ten składnik w diecie dorosłych kobiet i mężczyzn wynosi 320 µg równoważnika folianów/os/dobę. Zalecane dzienne spożycie to 400 µg równoważnika folianów/os/dobę.
Jak dowiadujemy się z powyższego opracowani, dotychczasowe badania pokazują, że spożycie folianów w polskiej populacji jest niewystarczające. Według badań dorośli Polacy spożywają średnio 263 µg folianów na dobę. Nie jest to wystarczająca ilość do pokrycia zapotrzebowania na ten składnik. Zobacz: Aż 90 proc. Polaków ma niedobór i o tym nie wie. Skutki mogą być dramatyczne
Niedobór folianów u osób starszych
Osoby po 60. roku życia są bardziej narażone na niedobór folianów. Wynika to nie tylko z błędów w diecie, upośledzonego wchłaniania witamin oraz stylu życia. Palenie papierosów, picie alkoholu czy przyjmowanie dużej liczby leków również przyczyniają się do deficytów folianów.
Brak odpowiedniej podaży witaminy B9 skutkuje zwiększeniem ryzyka zachorowania na choroby serca i naczyń krwionośnych, choroby układu nerwowego, choroby nerek czy reumatoidalne zapalenie stawów.
To, na co trzeba zwrócić uwagę to fakt, że niedobór witaminy B9 powoduje wzrost homocysteiny. Jej nadmiar działa toksycznie na śródbłonek naczyń krwionośnych — niszczy je od środka, czym przyczynia się do rozwoju miażdżycy. Nadmiar homocysteiny wpływa też na zwiększone ryzyko niedokrwiennej choroby serca oraz zakrzepicy naczyń obwodowych i udaru mózgu.
Badania pokazują również, że niedobór folianów może zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów, m.in. mózgu, przełyku, piersi, trzustki, jelita grubego i szyjki macicy.
Jak zadbać o poziom witaminy B9?
Na początek warto przyjrzeć się swojej diecie i sprawdzić, czy jest bogata w produkty naturalnie zawierające witaminę B9. Zaliczamy do nich: warzywa liściaste (szpinak, jarmuż, sałata rzymska, boćwina, rukola), awokado, orzechy i nasiona (nasiona słonecznika, siemię lniane, dynia, orzechy włoskie oraz migdały), pełnoziarniste produkty zbożowe, owoce (pomarańcze, truskawki, maliny oraz banany), wątróbka, jaja, świeże ryby i mięso.
Suplementacja witaminy B9 powinna zostać poprzedzona konsultacją lekarską.