Pietruszka i olejek pietruszkowy. Ważne właściwości
Ogród Botaniczny w Hamburgu przypomina o trujących właściwościach pietruszki, ale ma to związek z jej nasionami, które zawierają olejek pietruszkowy. W nim znajduje się apiol, czyli związek chemiczny działający drażniąco na mięśnie gładkie, w tym m.in. pęcherza moczowego, jelit i macicy – dlatego też szczególną ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży.
Jednocześnie eksperci przypominają, że pietruszka zawiera wiele składników odżywczych, takich jak: witaminy C, A, E, K, witaminy z grupy B, kwas foliowy, luteinę oraz minerały takie jak wapń, żelazo, potas, mangan, cynk i selen.
Dlatego też nie ma przeciwwskazań, aby dodać natkę do wielu popularnych potraw. Natka i korzeń są bezpieczne i bardzo zdrowe, dlatego też należy uważać na toksyczność nasion.
Drzewo nerkowca. Dlaczego trzeba uważać?
Oprócz tego eksperci przestrzegają przed drzewem nerkowca, a zawdzięcza to swoim nasionom i łupinom, które zawierają olej kardolowy. Jednocześnie badacze ostrzegają przed spożywaniem surowych orzechów nerkowca, ponieważ może to doprowadzić do zatrucia i ostrych bólów brzucha.
Orzechy nerkowca dostępne w większości sklepów są bezpieczne dla ludzi, bo zostały poddane procesom, które pozbawiły ich toksyn.
Orzechy nerkowca są bogate w:
- białko,
- cynk,
- magnez,
- żelazo,
- witaminy z grupy B oraz antyoksydanty.
Natomiast dzięki zawartości fitosteroli orzechy nerkowca mogą pomóc w obniżeniu ryzyka wystąpienia chorób serca oraz stanów zapalnych w organizmie.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
Dowiedz się więcej na temat:

1 miesiąc temu
16






English (US) ·
Polish (PL) ·