Polacy jedzą garściami. Te orzechy znalazły się na liście najbardziej trujących

1 miesiąc temu 16

Pietruszka i olejek pietruszkowy. Ważne właściwości

Ogród Botaniczny w Hamburgu przypomina o trujących właściwościach pietruszki, ale ma to związek z jej nasionami, które zawierają olejek pietruszkowy. W nim znajduje się apiol, czyli związek chemiczny działający drażniąco na mięśnie gładkie, w tym m.in. pęcherza moczowego, jelit i macicy – dlatego też szczególną ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży.

Jednocześnie eksperci przypominają, że pietruszka zawiera wiele składników odżywczych, takich jak: witaminy C, A, E, K, witaminy z grupy B, kwas foliowy, luteinę oraz minerały takie jak wapń, żelazo, potas, mangan, cynk i selen.

Dlatego też nie ma przeciwwskazań, aby dodać natkę do wielu popularnych potraw. Natka i korzeń są bezpieczne i bardzo zdrowe, dlatego też należy uważać na toksyczność nasion.

Drzewo nerkowca. Dlaczego trzeba uważać?

Oprócz tego eksperci przestrzegają przed drzewem nerkowca, a zawdzięcza to swoim nasionom i łupinom, które zawierają olej kardolowy. Jednocześnie badacze ostrzegają przed spożywaniem surowych orzechów nerkowca, ponieważ  może to doprowadzić do zatrucia i ostrych bólów brzucha. 

Orzechy nerkowca dostępne w większości sklepów są bezpieczne dla ludzi, bo zostały poddane procesom, które pozbawiły ich toksyn.  

Orzechy nerkowca są bogate w:

  • białko,
  • cynk,
  • magnez,
  • żelazo,
  • witaminy z grupy B oraz antyoksydanty.

Natomiast dzięki zawartości fitosteroli orzechy nerkowca mogą pomóc w obniżeniu ryzyka wystąpienia chorób serca oraz stanów zapalnych w organizmie.

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.

Dowiedz się więcej na temat:

Przeczytaj źródło