Podstępna bakteria atakuje układ pokarmowy. Jak można się zarazić salmonellą i jakie są objawy?

21 godziny temu 5

Data utworzenia: 17 grudnia 2025, 10:02.

Nazwa tej bakterii brzmi intrygująco, a może nawet poetycko, ale niestety oznacza nader przykre dolegliwości. Salmonella najczęściej atakuje układ pokarmowy, a obecność tych bakterii w żywności i wodzie stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia. Mogą one wywołać ostre zatrucie pokarmowe lub nawet dur brzuszny. Jak można zarazić się salmonellą i jakie są objawy takiego zakażenia?

Jak można zarazić się salmonellą? Jakie są objawy zakażenia?
Jak można zarazić się salmonellą? Jakie są objawy zakażenia? Foto: null/123RF, East News

Salmonella to bakterie z rodziny Enterobacteriaceae, które przyjmują formę pałeczek. Najbardziej znane szczepy tego rodzaju są odpowiedzialne za wywoływanie dolegliwości żołądkowo-jelitowych, szczególnie w okresie letnim, kiedy wysokie temperatury i niewłaściwe warunki sanitarne sprzyjają ich rozprzestrzenianiu się. Źródłem zakażenia są najczęściej produkty pochodzenia zwierzęcego oraz zanieczyszczona woda.

Najbardziej znane i najgroźniejsze dla ludzi rodzajesal monelli to: salmonella paratyphi A, B, C (pałeczka paraduru) — odpowiedzialna za dur rzekomy, salmonella typhi (pałeczka duru brzusznego) — wywołująca groźny dla naszego zdrowia dur brzuszny, salmonella enterica — odpowiedzialna za tzw. salmonellozę, czyli ostre zatrucia pokarmowe.

Jak można zarazić się salmonellą?

Salmonelloza jest jedną z najczęściej diagnozowanych przyczyn biegunki podróżnych, zwłaszcza w krajach o klimacie tropikalnym podczas pory deszczowej oraz w ciepłych miesiącach w strefie umiarkowanej. Niestety można jej również nabawić się w naszej strefie klimatycznej.

Naturalnym środowiskiem dla większości szczepów salmonelli są zwierzęta, choć zdarzają się także przypadki bezobjawowego nosicielstwa u ludzi. Bakterie te kolonizują przewód pokarmowy i są wydalane z kałem, co prowadzi do zanieczyszczenia żywności. Najczęściej do zakażenia dochodzi poprzez spożycie produktów, które miały kontakt z odchodami zwierząt i nie zostały odpowiednio przygotowane lub przechowywane w warunkach niespełniających norm higienicznych.

Źródłami zakażenia mogą być:

  • potrawy z wykorzystaniem surowych jaj (majonez, tatar, pasztety, pierogi, kogel-mogel, lody domowej produkcji zawierające jaja),
  • świeże produkty pochodzenia zwierzęcego (np. surowe mięso, mleko, jaja),
  • wyroby garmażeryjne,
  • surowe lub niedogotowane mięso drobiowe,
  • chore zwierzęta,
  • skażona woda,
  • wyroby cukiernicze wykorzystujące wspomniane produkty odzwierzęce (np. wypieki z kremami śmietanowymi),
  • jaja i produkty jajeczne,
  • niepasteryzowane mleko i jego przetwory,
  • owoce morza,
  • nieumyte warzywa i owoce.

Bakterie mogą być też przenoszone przez owady, takie jak muchy, karaluchy czy osy, które mają styczność z żywnością.

Objawy zakażenia

Zakażenie bakteriami Salmonella najczęściej objawia się dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, którym mogą towarzyszyć symptomy ogólne świadczące o ostrej infekcji. Do najczęstszych objawów salmonellozy należą:

  • biegunka o różnym charakterze — w zależności od postaci choroby stolce zawierają śluz, krew lub duże ilości wody. W przebiegu biegunki salmonellozowej może występować nawet ponad 20 wypróżnień na dobę;
  • nudności i wymioty;
  • bóle brzucha;
  • podwyższenie temperatury ciała, zwykle do 38 stopni Celsjusza;
  • bóle głowy;
  • ogólne osłabienie,
  • dolegliwości związane z zaburzeniami równowagi wodno-elektrolitowej, np. oddawanie małych ilości moczu, spadek ciśnienia tętniczego krwi i kurczowe bóle łydek.

Wysoka odporność bakterii

Jednym z największych wyzwań w walce z salmonellą jest jej wysoka odporność na niekorzystne warunki środowiskowe. Bakterie te potrafią przetrwać zarówno w suchym, jak i wilgotnym otoczeniu przez kilka tygodni, a nawet miesięcy. Optymalna temperatura dla ich namnażania mieści się w zakresie od 5 do 46 st. C. Co istotne, nawet bardzo niskie temperatury nie eliminują całkowicie zagrożenia — głębokie mrożenie do — 70 st. C nie gwarantuje pozbycia się bakterii.

Źródło: polmed.pl

Przeczytaj także:

Czarna herbata przed śniadaniem? Specjaliści ostrzegają przed skutkami

Okropna choroba powróciła po wielu latach. Wykryto ją w Europie

Choroba nerek rozwija się po cichu. Te objawy łatwo przeoczyć

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.

Newsletter

Najlepsze teksty z Faktu! Bądź na bieżąco z informacjami ze świata i Polski

Zapisz się

Masz ciekawy temat? Napisz do nas list!

Chcesz, żebyśmy opisali Twoją historię albo zajęli się jakimś problemem? Masz ciekawy temat? Napisz do nas!

Napisz list do redakcji

Przeczytaj źródło