Reklama 3 tysiące złotych na miesiąc.
2025-06-28 16:00
publikacja
2025-06-28 16:00
Gwiazdki Michelin mają ogromne znaczenie, mogą mieć duży wpływ na liczbę klientów i prestiż restauracji - powiedział PAP prezes Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej Sławomir Grzyb. Zwrócił uwagę na wkład znanych zagranicznych kucharzy w rozwój polskiej gastronomii.


Przewodnik Michelin pojawia się na rynku od 1900 roku. Jedna gwiazdka oznacza, że restauracja serwuje kuchnię na wysokim poziomie, bardzo dobrą w swojej kategorii. Dwie - to znakomita kuchnia, w której przejawia się wyrafinowanie i talent. Trzy - to kuchnia, której twórcy osiągnęli wyżyny talentu i można ją uznać za dzieło sztuki. Jak podaje Michelin, kryteriów oceny jest pięć: jakość produktów, połączenie smaków, biegłość technik kulinarnych, sposób, w jaki w daniach przejawia się indywidualność kucharza oraz spójność całego menu.
Przewodnik Michelin Polska, jak poinformowano we wtorek, obejmuje obecnie 108 restauracji, w tym nową restaurację wyróżnioną gwiazdką Michelin, co zwiększa liczbę lokali z tym prestiżowym odznaczeniem do siedmiu.
Do grona polskich restauracji odznaczonych gwiazdką dołączyła warszawska hub.praga. To szósta restauracja w Polsce posiadająca jedną gwiazdkę; jeden lokal - krakowska Bottiglieria 1881 - ma dwie gwiazdki. Jedną gwiazdkę utrzymały: Arco by Paco Pérez w Gdańsku, Giewont w Kościelisku, Muga w Poznaniu oraz warszawskie NUTA i Rozbrat 20.
Oprócz nowej gwiazdki Michelin ogłoszono też siedem kolejnych wyróżnień Bib Gourmand dla polskich restauracji. Nagroda ta, nazwana na cześć Bibenduma – oficjalnej nazwy ludzika Michelin – przyznawana jest lokalom oferującym wysokiej jakości kuchnię w rozsądnej cenie.
"Gwiazdki Michelin mają ogromne znaczenie, nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. W Polsce ta tradycja przyznawania gwiazdek nie jest długa, ale klienci interesują się takimi restauracjami; przyznanie odznaczenia jest głośnym, ważnym wydarzeniem" - zauważył w rozmowie z PAP Sławomir Grzyb z Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej (IGPP).
W jego ocenie klienci, którym zależy na doznaniach "artystycznych, smakowych na pewno korzystają z odznaczonych lokali, sprawdzają je". "Podejrzewam, że ma to duży wpływ na liczbę odwiedzających gości" - stwierdził.
Zauważył, że liczba polskich restauracji z gwiazdkami Michelin jest nieduża, a więc rywalizacja jest znikoma. "Im więcej będzie jednogwiazdkowych lokali, tym więcej dwu- i trzygwiazdkowych. To jest naturalne" - powiedział, dodając, że widzi "przestrzeń do zapełnienia".
Zdaniem Grzyba niewielki przyrost liczby odznaczonych polskich restauracji sugeruje, że potrzebna jest "ewolucja" związana z ogólnym wzrostem jakości usług gastronomicznych oraz jakości życia.
Przedstawiciel IGGP zwrócił uwagę na trud, jaki wiąże się z prowadzeniem odznaczonej restauracji. "Z jednej strony trzeba zapewnić pewien poziom standardu i go utrzymać. Z drugiej strony klientów chętnych do spróbowania tak wysublimowanej kuchni musi być wystarczająca liczba, aby utrzymać płynność finansową lokalu" - podkreślił.
W ocenie przedstawiciela branży, starania o podniesienie poziomu polskich restauracji na wzór francuskich lokali zapoczątkowało wielu zagranicznych, znanych i szanowanych kucharzy, jak i gastronomicznych celebrytów. Grzyb wymienił takie postaci jak Kurt Scheller, Giancarlo Russo czy Jean Boss.
Właścicielem odznaczonej we wtorek przez Michelin restauracji hub.praga jest Witek Iwański. Rozmówca PAP wskazał, że zna go od 20 lat. "Wtedy zwyciężał w Kulinarnym Pucharze Polski 2006. Zrobił na mnie wielkie wrażenie jak spotkałem go w Luksemburgu na Kulinarnym Pucharze Świata 2010, gdzie przyjechał jako młody kucharz na własny koszt. Kibicuję mu do dziś w trudnej drodze przedsiębiorcy" - zaznaczył Grzyb.
W tym roku, oprócz nowych gwiazdek i wyróżnień Bib Gourmand, przyznano również cztery Nagrody Specjalne Michelin dla wyjątkowych osób i zespołów, które w minionych miesiącach szczególnie zachwyciły Inspektorów Przewodnika Michelin.
"Cieszę się, że Przewodnik Michelin w Polsce ponownie się rozszerzył, obejmując dynamiczny, a przy tym zachwycający pod względem architektury Wrocław. Nasi słynni anonimowi Inspektorzy znaleźli tu wiele restauracji godnych polecenia – w tym trzy, które zasłużyły na wyróżnienie Bib Gourmand" – skomentował dyrektor międzynarodowy Przewodników Michelin Gwendal Poullennec, cytowany w komunikacie, udostępnionym mediom.
"Podróżując po Polsce Inspektorzy byli pod wrażeniem tempa, w jakim rozwija się lokalna scena kulinarna. Nowe pokolenie szefów kuchni chętnie sięga po lokalne składniki, jednocześnie kształtując nowoczesny styl rodzimej kuchni, robiąc to z niezwykle pozytywnym nastawieniem. Również ogromnie cieszy mnie fakt, że Polska zyskała kolejną restaurację z gwiazdką Michelin. To wspaniała wiadomość dla całej krajowej branży gastronomicznej" - ocenił Poullennec.
Gwiazdki przyznawane przez przewodnik Michelina to tradycja sięgająca ponad stu lat. W Polsce gwiazdkę pierwszy raz uzyskała w 2013 r. restauracja z Warszawy, następnie - w Krakowie, Poznaniu, Kościelisku, Gdańsku.
Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej została zarejestrowana 28 lipca 2020 r. i obecnie skupia 834 restauratorów. (PAP)
jls/ mmu/ ktl/

Tego jeszcze nie grali! Dokładają drona DJI do karty kredytowej w Citi Handlowym
Powiązane: Gastronomia
Praca z widokiem na morze lub góry. Tyle można zarobić w polskich kurortachWraz z rozpoczęciem sezonu letniego 2025 przedsiębiorcy w kurortach nad Bałtykiem, na Mazurach i w górach intensyfikują rekrutację pracowników sezonowych. Wzrasta zapotrzebowanie na personel hotelowy, gastronomiczny, instruktorów sportów wodnych oraz animatorów. Sprawdziliśmy jakich ofert jest najwięcej i ile można zarobić tego lata pracując w miejscowościach turystycznych.
Gastro na cenzurowanym. UOKiK znalazł nieprawidłowości w 75 proc. lokaliInspekcja Handlowa wykryła nieprawidłowości w 75 proc. spośród 626 lokali gastronomicznych - podał w środę Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Zastrzeżenia dotyczyły m.in. braku cennika, zbyt małych porcji lub innego składnika niż deklarowany w menu.
Dwie hiszpańskie restauracje rywalizują o miano najstarszej na świecieDwie restauracje w Madrycie, które datują swoje powstanie na początek XVIII wieku i serwują tradycyjne dania kuchni kastylijskiej, rywalizują o miano najstarszej na świecie.
Polecane
Mieszkanie pod wynajem na doby. Czy można na nim zarobić na kolejne?
Korzystasz z Apple Pay lub Google Pay? Do zgarnięcia 1200 zł
Płace poniżej 9 tysięcy, rajd zdolności kredytowej i deweloperzy pod kreską
Kolejny weekend, kolejne prace w bankach. Może się przydać gotówka
Już ponad miliard złotych z Unii na sieć gazociągową
Do sieci trafił film z wypadku na S3. Za kierownicą siedział... marszałek woj. lubuskiego
Henkel zwalnia i zamyka zakład, a turyści boją się wojny i odsprzedają wycieczki do Egiptu i Turcji
Wydaj 3 tys. zł na co chcesz, a dostaniesz drona DJI o wartości 919 zł
Milowy krok w rozwoju polskich ETF-ów. Właśnie padł rekord
Promocje na paliwo w wakacje. Sprawdzamy, jak zaoszczędzić podczas tankowania
Dane na sprzedaż. Jak się bronić przed wyciekami w Internecie?
Upadłości konsumenckie bez wzrostów. Kolejny sygnał stabilizacji
Chery wchodzi do Polski. Kolejne „chińczyki” trafią do salonów
Orlen z tańszym paliwem na wakacje. Znamy warunki tegorocznej promocji
Paradoks cen ropy i paliwa. Dlaczego nie będziemy tankować taniej?
Najnowsze
Andrzej Duda z niezapowiedzianą wizytą w Ukrainie. Zełenski odznaczył go Orderem Wolności
Ceny mieszkań są wysokie lub za wysokie. Ale Polacy wolą ciasne, ale własne niż wynajmowane
ETS2 nie taki straszny, jak go malują? "Wpływ systemu będzie znacznie mniej drastyczny"
Grecja wysyła okręty w pobliże Libii. Tak chce chronić się przed falami migrantów
Szczęśliwa 13. Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu wysoko w światowym rankingu
Andrzej Duda napisał książkę "szczerą opowieść o życiu i prezydenturze"
Po co gastronomii gwiazdki Michelin? "Przyznanie odznaczenia jest głośnym, ważnym wydarzeniem"
"Pewne nadużycia z lasami czy kościołami". Kaczyński wymienia powody spadku poparcia dla PiS i planuje wzmocnienie partii
USA zamknie dla UE chmurę? "Usługi technologiczne niemal jak Grenlandia"
Turyści wchodzą na pas drogi granicznej, żeby... zrobić sobie "selfie"
Przewyższy tego ze Świebodzina. Pod Madrytem ma powstać największy posąg Chrystusa
Obowiązkowe kursy dla przyszłych właścicieli psów. Polaków też to czeka?
Płuca świata giną w płomieniach. "W rok zniknęło tyle Amazonii co w ciągu 40 lat"
Powódź zalała gospodarstwo oskarżonego, ale sąd nie odroczył jego rozprawy. RPO interweniuje
Każdy Polak ma przynajmniej jednego przyjaciela. CBOS zapytał zetki i millenialsów
Popularne
Prywatna wizyta u chirurga, potem operacja na NFZ. Śledczy badają sprawę chirurga
Izrael trzęsie regionem Zatoki Perskiej. "Niekontrolowany, lekkomyślny i destabilizujący"
Nie trzeba będzie informować banku o wymianie dowodu osobistego. Firmy i instytucje dostaną dostęp do rejestrów państwowych
Umowa-zlecenie wliczona do stażu pracy. Tyle osób skorzysta na nowych przepisach
Wakacje blisko wojny? Turyści odsprzedają wycieczki do Egiptu i Turcji
Władze Iranu szykują masowe deportacje Afgańczyków
Dolar najtańszy od 7 lat. Ale to nie jest efekt siły złotego
Tak będzie wyglądała fuzja PZU i Pekao. Szczegóły w term sheet
Bagaż podręczny prawem, nie towarem. UE uciera nosa liniom lotniczym
ON i benzyna znów po 6 zł/l. Na stacjach podwyżki, w rafineriach obniżki
Nieprawidłowości w rządowej agencji. "55 stanowisk kierowniczych, nie licząc prezesa i jego zastępcy"
Spółka Pure Biologics niewypłacalna. Zarząd na cito szuka środków
Iran ogłasza zwycięstwo nad USA. Chamenei pogratulował rodakom
"Le Figaro": Rosja zajęła teren, na którym jest najwięcej litu w całej Europie
DEBICA: T.C. Dębica SA - Inwestycje w obszarze produkcji opon osobowych.