Oto godny konkurent ryby po grecku. Przyrządź ją po hawajsku i zachwyć świątecznych gości

11 godziny temu 11

Data utworzenia: 15 grudnia 2025, 22:25.

W okresie przedświątecznym coraz więcej osób szuka nowych inspiracji kulinarnych, które urozmaicą tradycyjne menu. Ryba po grecku to oczywiście klasyk, ale dla poszukiwaczy nowych smaków może być już nieco banalna. A może na świąteczny stół mogłaby wpłynąć ryba po hawajsku? Tak przyrządzona zachwyca głębią smaku oraz wyrazistym aromatem.

Ryba po hawajsku.
Ryba po hawajsku. Foto: Mamy ogród / @mamyogrod / YouTube

Ryba po hawajsku to propozycja, która zdobywa popularność dzięki niebanalnemu połączeniu smaków i prostocie przygotowania. Danie wyróżnia się orzeźwiającym, słodko-kwaskowo-pikantnym charakterem, a jego przygotowanie nie wymaga skomplikowanych czynności. W przeciwieństwie do wersji greckiej, nie trzeba tu mozolnie trzeć warzyw.

Ryba po hawajsku

Sos, w którym musi znaleźć się ryba, łączy w sobie słodycz ananasa z puszki, ostrość cebuli i chilli oraz lekko kwaskowe nuty marynowanej papryki i koncentratu pomidorowego. Dzięki temu potrawa jest dobrze zbalansowana i wyróżnia się na tle tradycyjnych dań wigilijnych.

Uniwersalność dania sprawia, że ryba po hawajsku doskonale sprawdza się zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Składniki:

  • 4-5 kawałków świeżego łososia (lub innej ulubionej ryby, ale łosoś doskonale sprawdzi się w tej roli) — co najmniej 1/2 kg
  • 1 słoik marynowanej czerwonej papryki
  • 2 cebule 
  • 1 puszka ananasów w zalewie 
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • do doprawienia ryby: sól i pieprz cytrynowy
  • do smaku: szczypta chilli, pieprz czarny grubo zmielony

Przygotowanie:

  • Filety oprószyć solą i pieprzem cytrynowym, usmażyć na patelni.
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę, posolić, podsmażyć na patelni.
  • Paprykę drobno pokroić i podsmażyć.
  • To samo zrobić z ananasem.
  • W garnku połączyć wszystkie podsmażone składniki, zalać sokiem z ananasa. Soku nie powinno go być zbyt dużo. Ewentualnie można go dodać później, jeśli w sosie zabraknie słodyczy.
  • Dodać koncentrat i ketchup, doprawić do smaku solą, pieprzem i chilli. Sos powinien być słodko — pikantny i tę ostrość musimy czuć.
  • Na koniec dodać rybę w kawałkach, lekko wymieszać.

Źródło: kuchnia.mojegotowanie.pl

Zobacz też:

Przedwojenny hit świąt znów w modzie. Ryba na niebiesko z cytryną i winem robi furorę

Nie wiesz, jak filetować karpia? Dzięki tej technice pozbędziesz się ości i podkręcisz smak mięsa

Ta ryba to hit wśród dzieci i dorosłych. "Morski kurczak" podbija polskie kuchnie

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.

Newsletter

Najlepsze teksty z Faktu! Bądź na bieżąco z informacjami ze świata i Polski

Zapisz się

Masz ciekawy temat? Napisz do nas list!

Chcesz, żebyśmy opisali Twoją historię albo zajęli się jakimś problemem? Masz ciekawy temat? Napisz do nas!

Napisz list do redakcji

Przeczytaj źródło