Data utworzenia: 15 grudnia 2025, 22:25.
W okresie przedświątecznym coraz więcej osób szuka nowych inspiracji kulinarnych, które urozmaicą tradycyjne menu. Ryba po grecku to oczywiście klasyk, ale dla poszukiwaczy nowych smaków może być już nieco banalna. A może na świąteczny stół mogłaby wpłynąć ryba po hawajsku? Tak przyrządzona zachwyca głębią smaku oraz wyrazistym aromatem.
Ryba po hawajsku to propozycja, która zdobywa popularność dzięki niebanalnemu połączeniu smaków i prostocie przygotowania. Danie wyróżnia się orzeźwiającym, słodko-kwaskowo-pikantnym charakterem, a jego przygotowanie nie wymaga skomplikowanych czynności. W przeciwieństwie do wersji greckiej, nie trzeba tu mozolnie trzeć warzyw.
Ryba po hawajsku
Sos, w którym musi znaleźć się ryba, łączy w sobie słodycz ananasa z puszki, ostrość cebuli i chilli oraz lekko kwaskowe nuty marynowanej papryki i koncentratu pomidorowego. Dzięki temu potrawa jest dobrze zbalansowana i wyróżnia się na tle tradycyjnych dań wigilijnych.
Uniwersalność dania sprawia, że ryba po hawajsku doskonale sprawdza się zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Składniki:
- 4-5 kawałków świeżego łososia (lub innej ulubionej ryby, ale łosoś doskonale sprawdzi się w tej roli) — co najmniej 1/2 kg
- 1 słoik marynowanej czerwonej papryki
- 2 cebule
- 1 puszka ananasów w zalewie
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
- do doprawienia ryby: sól i pieprz cytrynowy
- do smaku: szczypta chilli, pieprz czarny grubo zmielony
Przygotowanie:
- Filety oprószyć solą i pieprzem cytrynowym, usmażyć na patelni.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, posolić, podsmażyć na patelni.
- Paprykę drobno pokroić i podsmażyć.
- To samo zrobić z ananasem.
- W garnku połączyć wszystkie podsmażone składniki, zalać sokiem z ananasa. Soku nie powinno go być zbyt dużo. Ewentualnie można go dodać później, jeśli w sosie zabraknie słodyczy.
- Dodać koncentrat i ketchup, doprawić do smaku solą, pieprzem i chilli. Sos powinien być słodko — pikantny i tę ostrość musimy czuć.
- Na koniec dodać rybę w kawałkach, lekko wymieszać.
Źródło: kuchnia.mojegotowanie.pl
Zobacz też:
Przedwojenny hit świąt znów w modzie. Ryba na niebiesko z cytryną i winem robi furorę
Nie wiesz, jak filetować karpia? Dzięki tej technice pozbędziesz się ości i podkręcisz smak mięsa
Ta ryba to hit wśród dzieci i dorosłych. "Morski kurczak" podbija polskie kuchnie
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.
Newsletter
Najlepsze teksty z Faktu! Bądź na bieżąco z informacjami ze świata i Polski
Masz ciekawy temat? Napisz do nas list!
Chcesz, żebyśmy opisali Twoją historię albo zajęli się jakimś problemem? Masz ciekawy temat? Napisz do nas!

11 godziny temu
11






English (US) ·
Polish (PL) ·