Sezon na śliwki węgierki w pełni. Są słodkie i pyszne. Świetnie smakują na surowo. A gdy najdzie nas ochota na szybki i pyszny deser, przygotujmy śliwki pod kruszonką. Będą idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Jeśli ten deser podamy gościom, będą zachwyceni.
Śliwki zapiekane pod kruszonką to pyszny, jesienny deser. Robi się go szybko, a efekt jest naprawdę znakomity. W kilka chwil będziemy mieć coś naprawdę wykwintnego. Jeśli dodamy do tego np. kulkę lodów waniliowych, to będzie już "powiew luksusu". Można także podać śliwki pod kruszonką z kleksem jogurtu greckiego lub serkiem waniliowym lub skyrem.
Deser rodem z Wielkiej Brytanii
Śliwki zapiekane pod kruszonką to deser, który nie wymaga ani specjalnych umiejętności kulinarnych, ani wymyślnych sprzętów kuchennych. Uda się zawsze i każdemu. Takim deserem zajadają się Brytyjczycy - to crumble. Danie to zyskało popularność podczas II wojny światowej, gdy brakowało wielu składników, a mąka, masło i cukier były wydzielane. Ratowano się więc owocami zapiekanymi pod kruszonką. Dodawano do niej np. bułkę tartą lub płatki owsiane. Wyszło coś pysznego i deser wszedł na stałe do brytyjskiego, kuchennego repertuaru. Pod kruszonką można zapiekać różne owoce. Tym razem wybieramy śliwki.
Śliwki pod kruszonką - przepis
- 1 kg śliwek węgierek
- 150 g masła
- szklanka mąki
- 80 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół szklanki cukru
- łyżka płatków owsianych
Przygotowanie
Z mąki, cukru i masła zagniatamy ciasto. Robimy z niego kulkę i wkładamy do lodówki. W tym czasie myjemy i osuszamy śliwki. Wyjmujemy z nich pestki. Śliwki oprószamy cynamonem i mieszamy w misce z płatkami owsianymi. Bierzemy naczynie żaroodporne. Wykładamy na nie śliwki. Ciasto wyjmujemy z lodówki i kruszymy na niewielkie bryłki. Na śliwki wykładamy kruszonkę i lekko dociskamy ją do owoców. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Smacznego! Śliwki pod kruszonką gotowe.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję
Dalszy ciąg materiału pod wideo