Obazda - za tą nazwą kryje się pyszna, bardzo popularna w Niemczech, a zwłaszcza w Bawarii, pasta serowa. Jest tak dobra, że można dla niej raz na jakiś czas nawet zrezygnować z diety. Zwłaszcza że ma dużo białka i trochę warzyw.
Obazdę podaje się podczas October Fest - jada się ją z preclami. Ta pasta ma charakterystyczny, bardzo wyrazisty smak. Jest kremowa i trochę chrupiąca. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, np. z bagietką lub razowym chlebem. Bardzo pasują do obazdy ciepłe chrupiące grzanki.
Serowa rozkosz na śniadanie i na przekąskę
Obazdę można podać na śniadanie lub na kolację jako smarowidło do kanapek. Dobrze też sprawdzi się jako dip. Obazdę robi się bardzo szybko, składniki kupimy bez problemu. A radości i przyjemności z jej jedzenia jest mnóstwo. Mówi się, że wymyślono ją po to, by wykorzystać resztki różnych serów. Nazwa obazda (także: Obatzda, Obazder, Obatzer) pochodzi od słowa oznaczającego mieszanie.
Przepis na bawarską obazdę - pyszną pastę do kanapek
Składniki
- 200 g sera camembert lub brie
- 200 g serka śmietankowego do kanapek
- 100 g masła,
- 1 mała cebula
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Cebulę obieramy i siekamy. Sery i masło wrzucamy do miski i starannie mieszamy, żeby powstała jednolita masa, dodajemy przyprawy i cebulę, jeszcze raz dokładnie mieszamy. Obazda gotowa, smacznego.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję
Dalszy ciąg materiału pod wideo

1 dzień temu
8







English (US) ·
Polish (PL) ·