Reklama 3 tysiące złotych na miesiąc.
- Poznaj swój Indeks Zdrowia! Odpowiedz na te pytania
- Więcej aktualnych wiadomości znajdziesz na stronie głównej Onetu
Zdrowe odżywianie to nie tylko sposób na zachowanie bądź wypracowanie szczupłej sylwetki, doskonałego wyglądu czy dobrego samopoczucia, ale przede wszystkim skuteczna metoda na zachowanie zdrowia i długiego życia. Składa się na nie wiele czynników, jednak to, co trafia na nasze talerze, ma spore znaczenie.
Jednym z najsłynniejszych i najbardziej polecanych przez dietetyków modelem żywienia jest dieta śródziemnomorska. W ostatnim czasie coraz więcej zwolenników zrzesza jej odmiana, nazywana zieloną dietą śródziemnomorską (Green Mediterranean Diet). Zdaniem specjalistów jej stosowanie może wiązać się z jeszcze lepszymi rezultatami, aniżeli w przypadku pierwotnej wersji. Na czym polega fenomen zielonej diety śródziemnomorskiej?
Dalszy ciąg artykułu pod materiałem wideoZielona dieta śródziemnomorska — zasady
Zielona dieta śródziemnomorska jest ulepszonym wariantem sposobu odżywiania się, który już od lat jest hołubiony przez lekarzy, dietetyków i uczonych. Podobnie do klasycznej wersji, zielona odmiana również bazuje na spożywaniu świeżych warzyw i owoców, a także solidnym ograniczaniu przetworzonej żywności, słodyczy i fast foodów. Co zatem je różni?
Jak sama nazwa wskazuje, fundamentem zielonej diety śródziemnomorskiej są zielone warzywa. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują:
- szpinak,
- jarmuż,
- rukola,
- boćwina,
- cukinia,
- sałata rzymska,
- kapusta,
- brukselka,
- papryka,
- fasola,
- ogórek.
Zgodnie z zaleceniami, w każdym posiłku powinien znaleźć się przynajmniej jeden przedstawiciel z tej grupy. Dodatkowo dietetycy rekomendują, by jak najczęściej doprawiać dania, dodając natkę pietruszki, koperek, bazylię, tymianek, zieloną cebulkę lub miętę.
Zielona odmiana diety śródziemnomorskiej uwzględnia śladowe spożycie mięsa ogółem i całkowite wyeliminowanie czerwonego mięsa z jadłospisu. Tę grupę produktów w menu zastępują artykuły obfitujące w białko roślinne, jak np. kostka z rośliny Wolffia globosa (Mankai).
Mało tego, obowiązkowym elementem stosowania diety, jest spożywanie 28 g orzechów włoskich oraz sięganie po 3-4 filiżanki zielonej herbaty dziennie (ok. 600–800 ml). Ten napój jest cennym źródłem polifenoli, czyli przeciwutleniaczy, które m.in. zwalczają wolne rodniki, pomagają redukować tłuszcz trzewny, zmniejszają poziom złego cholesterolu LDL, a dodatkowo działają jak prebiotyki, sprzyjając rozwojowi korzystnych bakterii jelitowych.
Podsumowując, zielona dieta śródziemnomorska jest bardziej proekologiczną i zintensyfikowaną wersją klasycznej diety śródziemnomorskiej. Jej stosowanie wiąże się z licznymi potwierdzonymi naukowo korzyściami zdrowotnymi, które w niektórych aspektach, szczególnie dotyczących metabolizmu i redukcji stanów zapalnych, przewyższają efekty tradycyjnej diety śródziemnomorskiej.
Sprawdź też: Dieta śródziemnomorska — darmowy jadłospis. Tak schudniesz i poprawisz wyniki badań!
Jakie efekty daje stosowanie zielonej diety śródziemnomorskiej?
Liczne wyniki badań oraz obserwacje specjalistów potwierdzają wyższość zielonej diety śródziemnomorskiej nad jej wyjściową wersją. Potwierdzeniem tej tezy są m.in. efekty badania "Effect of green-Mediterranean diet on intrahepatic fat: the DIRECT PLUS randomised controlled trial" przeprowadzonego w 2021 r., którego wyniki zamieszczono w czasopiśmie naukowym "Gut".
294 uczestników przez 18 miesięcy stosowało się do zasad zielonej diety śródziemnomorskiej, dbając przy tym o aktywność fizyczną. Wyniki dowodzą, że charakteryzowany model żywienia wspierany ruchem pozwolił zredukować występowanie niealkoholowego stłuszczenia wątroby na poziomie 31,5 proc.
Dodatkowym rezultatem tego samego badania okazał się spadek masy ciała (podobny do grupy stosującej klasyczny wariant diety), z większym wpływem zielonej diety śródziemnomorskiej na redukcję zawartości tłuszczu wewnątrzwątrobowego.
Poza zgubieniem niechcianych kilogramów i poprawą zdrowia wątroby, przestrzeganie zasad zielonej diety śródziemnomorskiej może pozytywnie wpłynąć na:
- redukcję cholesterolu LDL (nawet o 3,7 proc.),
- poprawę równowagi mikrobioty jelitowej,
- redukcję stanów zapalnych,
- lepszą odpowiedź organizmu na insulinę,
- utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego.