- Dieta śródziemnomorska obniża poziom markerów stanu zapalnego, takich jak IL-6 i CRP, co wspiera zdrowie dziąseł i zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych
- Wyższe spożycie warzyw, owoców, roślin strączkowych i oliwy z oliwek koreluje z lepszym stanem przyzębia i niższym stanem zapalnym w organizmie
- Holistyczne podejście do zdrowia uwzględniające dietę, higienę jamy ustnej i aktywność fizyczną może znacząco wspierać profilaktykę chorób serca, cukrzycy i demencji
Dieta, która chroni dziąsła i mózg
Stosowanie diety śródziemnomorskiej może zmniejszać ryzyko chorób dziąseł, a co za tym idzie - stanów zapalnych prowadzących do chorób przewlekłych i demencji - informuje "Journal of Periodontology".
Dieta śródziemnomorska to model żywienia typowy dla mieszkańców basenu Morza Śródziemnego.
Jest oparta na wysokim spożyciu:
- świeżych warzyw,
- owoców,
- produktów pełnoziarnistych,
- orzechów,
- nasion,
- roślin strączkowych
- ryb, bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3,
- głównym źródłem tłuszczu jest oliwa z oliwek.
Tłuszcze inne niż oliwa, takie jak masło, są spożywane rzadko, a cukier i produkty rafinowane tylko przy specjalnych okazjach. Spożycie jaj, nabiału i drobiu jest znacznie niższe niż w tradycyjnej diecie zachodniej.
Dieta charakteryzuje się też niskim spożyciem czerwonego mięsa i przetworzonej żywności.
Jest bogata w:
- błonnik pokarmowy,
- antyoksydanty,
- nienasycone kwasy tłuszczowe,
co ma pozytywny wpływ na zdrowie, zwłaszcza na:
- układ krążenia,
- metabolizm.
Podstawowe znaczenie w przypadku śródziemnomorskiego stylu odżywiania mają jednocześnie interakcje społeczne z przyjaciółmi i rodziną podczas posiłków, spożywanie ulubionych potraw, a także wysiłek fizyczny.
Jak wykazały wcześniejsze badania, dieta śródziemnomorska może zmniejszyć między innymi ryzyko:
- cukrzycy,
- wysokiego poziomu cholesterolu,
- demencji,
- depresji,
- raka piersi.
Została również powiązana z mocniejszymi kośćmi i zdrowszym sercem.
Stany zapalne w jamie ustnej mogą niszczyć całe ciało
Od dawna wiadomo, że dobry stan przyzębia lub dziąseł jest powiązany z chorobami układu krążenia - i odwrotnie. Osoby z chorobami przyzębia zazwyczaj mają też we krwi markery stanu zapalnego.
Stan zapalny może powodować zwężenie, osłabienie, a nawet zablokowanie naczyń krwionośnych co może prowadzić do uszkodzeń:
- nerek,
- płuc,
- wątroby.
- mózgu (demencja naczyniowa jest po chorobie Alzheimera drugą najczęstszą postacią pogorszenia funkcji poznawczych).
Stan zapalny nadmiernie pobudza układ odpornościowy, który może wymknąć się spod kontroli, zaatakować serce i inne narządy. Przewlekły stan zapalny sprzyja również insulinooporności i dysfunkcji komórkowej, co może prowadzić do cukrzycy typu 2 i stłuszczenia wątroby.
Nowe badanie, przeprowadzone przez naukowców z King’s College London, objęło 200 osób objętych programem King’s College London Oral, Dental and Craniofacial Biobank. Przeprowadzono u nich badania stomatologiczne, pobrano próbki krwi i zapytano o ich dietę za pomocą kwestionariuszy.
Osoby, których dieta znacznie odbiegała od śródziemnomorskiej, i które spożywały więcej czerwonego mięsa - miały bardziej nasilone choroby przyzębia oraz wyższy poziom krążących we krwi markerów stanu zapalnego, takich jak interleukina-6 (IL-6) i białko C-reaktywne (CRP). Poziomy tych markerów wzrastają w przypadku urazu lub stanu zapalnego w dowolnym miejscu ciała.
Większe spożycie warzyw, roślin strączkowych i produktów mlecznych korelowało z niższym poziomem białka C-reaktywnego (CRP). Korzystne trendy zaobserwowano również w przypadku owoców i oliwy z oliwek.
Co naprawdę zmienia dietę?
Już wcześniejsze badania wykazały, że żucie zielonych warzyw liściastych i krzyżowych, warzyw korzeniowych, jabłek i owoców cytrusowych - wszystkich kluczowych elementów diety śródziemnomorskiej - może sprzyjać zdrowiu zębów i dziąseł.
Produkty te dostarczają składników odżywczych i stymulują produkcję śliny, co wpływa na populacje bakterii w jamie ustnej i łagodzi ogólny stan zapalny.
Zaobserwowaliśmy, że może istnieć związek między nasileniem choroby przyzębia, dietą i stanem zapalnym. Aspekty te należy brać pod uwagę holistycznie, oceniając leczenie zapalenia przyzębia u pacjentów. Nasze badania stanowią ważny punkt wyjścia, który może prowadzić do dalszych badań w celu lepszego zrozumienia związku między spożyciem pokarmów a chorobami dziąseł - wskazał dr Giuseppe Mainas, pierwszy autor badania.
Pojawiają się coraz mocniejsze dowody na rolę, jaką zbilansowana dieta może odgrywać w utrzymaniu zdrowego stanu przyzębia.
Nasze badania pokazują potencjalny wpływ diety bogatej w składniki odżywcze i produkty roślinne na poprawę zdrowia dziąseł. Niemniej jednak potrzebne są dalsze badania w celu opracowania spersonalizowanych metod, które pomogą ludziom dbać o zdrowie dziąseł - dodał profesor Luigi Nibali, główny autor i profesor periodontologii z King's College London.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
Dowiedz się więcej na temat:

1 dzień temu
5




English (US) ·
Polish (PL) ·