Nieuleczalna choroba zaczyna się od dziąseł. Badania: te produkty w diecie chronią

1 dzień temu 5
  • Dieta śródziemnomorska obniża poziom markerów stanu zapalnego, takich jak IL-6 i CRP, co wspiera zdrowie dziąseł i zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych
  • Wyższe spożycie warzyw, owoców, roślin strączkowych i oliwy z oliwek koreluje z lepszym stanem przyzębia i niższym stanem zapalnym w organizmie
  • Holistyczne podejście do zdrowia uwzględniające dietę, higienę jamy ustnej i aktywność fizyczną może znacząco wspierać profilaktykę chorób serca, cukrzycy i demencji

Dieta, która chroni dziąsła i mózg

Stosowanie diety śródziemnomorskiej może zmniejszać ryzyko chorób dziąseł, a co za tym idzie - stanów zapalnych prowadzących do chorób przewlekłych i demencji - informuje "Journal of Periodontology".

Dieta śródziemnomorska to model żywienia typowy dla mieszkańców basenu Morza Śródziemnego.

Jest oparta na wysokim spożyciu:

  • świeżych warzyw,
  • owoców,
  • produktów pełnoziarnistych,
  • orzechów,
  • nasion,
  • roślin strączkowych
  • ryb, bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3,
  • głównym źródłem tłuszczu jest oliwa z oliwek.

Tłuszcze inne niż oliwa, takie jak masło, są spożywane rzadko, a cukier i produkty rafinowane tylko przy specjalnych okazjach. Spożycie jaj, nabiału i drobiu jest znacznie niższe niż w tradycyjnej diecie zachodniej.

Dieta charakteryzuje się też niskim spożyciem czerwonego mięsa i przetworzonej żywności.

Jest bogata w:

  • błonnik pokarmowy,
  • antyoksydanty,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe,

co ma pozytywny wpływ na zdrowie, zwłaszcza na:

  • układ krążenia,
  • metabolizm.

Podstawowe znaczenie w przypadku śródziemnomorskiego stylu odżywiania mają jednocześnie interakcje społeczne z przyjaciółmi i rodziną podczas posiłków, spożywanie ulubionych potraw, a także wysiłek fizyczny.

Jak wykazały wcześniejsze badania, dieta śródziemnomorska może zmniejszyć między innymi ryzyko:

  • cukrzycy,
  • wysokiego poziomu cholesterolu,
  • demencji,
  • depresji,
  • raka piersi.

Została również powiązana z mocniejszymi kośćmi i zdrowszym sercem.

Stany zapalne w jamie ustnej mogą niszczyć całe ciało

Od dawna wiadomo, że dobry stan przyzębia lub dziąseł jest powiązany z chorobami układu krążenia - i odwrotnie. Osoby z chorobami przyzębia zazwyczaj mają też we krwi markery stanu zapalnego.

Stan zapalny może powodować zwężenie, osłabienie, a nawet zablokowanie naczyń krwionośnych co może prowadzić do uszkodzeń:

  • nerek,
  • płuc,
  • wątroby.
  • mózgu (demencja naczyniowa jest po chorobie Alzheimera drugą najczęstszą postacią pogorszenia funkcji poznawczych).

Stan zapalny nadmiernie pobudza układ odpornościowy, który może wymknąć się spod kontroli, zaatakować serce i inne narządy. Przewlekły stan zapalny sprzyja również insulinooporności i dysfunkcji komórkowej, co może prowadzić do cukrzycy typu 2 i stłuszczenia wątroby.

Nowe badanie, przeprowadzone przez naukowców z King’s College London, objęło 200 osób objętych programem King’s College London Oral, Dental and Craniofacial Biobank. Przeprowadzono u nich badania stomatologiczne, pobrano próbki krwi i zapytano o ich dietę za pomocą kwestionariuszy.

Osoby, których dieta znacznie odbiegała od śródziemnomorskiej, i które spożywały więcej czerwonego mięsa - miały bardziej nasilone choroby przyzębia oraz wyższy poziom krążących we krwi markerów stanu zapalnego, takich jak interleukina-6 (IL-6) i białko C-reaktywne (CRP). Poziomy tych markerów wzrastają w przypadku urazu lub stanu zapalnego w dowolnym miejscu ciała.

Większe spożycie warzyw, roślin strączkowych i produktów mlecznych korelowało z niższym poziomem białka C-reaktywnego (CRP). Korzystne trendy zaobserwowano również w przypadku owoców i oliwy z oliwek.

Co naprawdę zmienia dietę?

Już wcześniejsze badania wykazały, że żucie zielonych warzyw liściastych i krzyżowych, warzyw korzeniowych, jabłek i owoców cytrusowych - wszystkich kluczowych elementów diety śródziemnomorskiej - może sprzyjać zdrowiu zębów i dziąseł.

Produkty te dostarczają składników odżywczych i stymulują produkcję śliny, co wpływa na populacje bakterii w jamie ustnej i łagodzi ogólny stan zapalny.

Zaobserwowaliśmy, że może istnieć związek między nasileniem choroby przyzębia, dietą i stanem zapalnym. Aspekty te należy brać pod uwagę holistycznie, oceniając leczenie zapalenia przyzębia u pacjentów. Nasze badania stanowią ważny punkt wyjścia, który może prowadzić do dalszych badań w celu lepszego zrozumienia związku między spożyciem pokarmów a chorobami dziąseł - wskazał dr Giuseppe Mainas, pierwszy autor badania.

Pojawiają się coraz mocniejsze dowody na rolę, jaką zbilansowana dieta może odgrywać w utrzymaniu zdrowego stanu przyzębia.

Nasze badania pokazują potencjalny wpływ diety bogatej w składniki odżywcze i produkty roślinne na poprawę zdrowia dziąseł. Niemniej jednak potrzebne są dalsze badania w celu opracowania spersonalizowanych metod, które pomogą ludziom dbać o zdrowie dziąseł - dodał profesor Luigi Nibali, główny autor i profesor periodontologii z King's College London.

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.

Dowiedz się więcej na temat:

Przeczytaj źródło