Najgorsze napoje dla wątroby. Tym razem chodzi nie tylko o alkohol

3 tygodni temu 18

Wpływ alkoholu na wątrobę. Jest bezpieczna dawka?

Od marca 2020 r. spożycie alkoholu wzrasta, także w naszym kraju. Jak podaje portal gdziepolek.pl, pojawiają się problemy w dostępie do Anticolu — leku używanego przez osoby uzależnione od alkoholu. Również psycholodzy w Polsce alarmowali, że pandemia sprzyjała pogłębianiu się alkoholizmu.

Polacy, którzy piją "rekreacyjnie" również obciążają swój organizm. Alkohol szczególnie mocno szkodzi wątrobie. We wskazówkach dietetycznych amerykańskiego USDA czytamy, że w przypadku kobiet jeden kieliszek, szklanka czy kufel alkoholu w ciągu dnia nie ma negatywnego wpływu na wątrobę. Inne badania, opublikowane w Lancet Public Health wskazują jednak, że jest wręcz przeciwnie. Marskość wątroby częściej dotykała pań, które piły każdego dnia. Nawet jeśli był to tylko jeden kieliszek.

W przypadku mężczyzn USDA uznaje dwie jednostki alkoholowe wypite w ciągu dnia za nieszkodliwe dla zdrowia. Powinny to być jednak napoje, które nie zawierają więcej niż 14 g alkoholu.

Przeczytaj też:

Słodkie napoje gazowane niebezpieczne dla dzieci

W przypadku dzieci negatywny wpływ na wątrobę mają słodzone napoje gazowane. Najmłodsi nie powinni sięgać po nie częściej niż raz w tygodniu. Z badań opublikowanych w "Journal of Hepatology" w 2017 r. wynikało, że 90 proc. spośród otyłych dzieci i nastolatków, których przypadkom się przyjrzano, piło słodkie napoje przynajmniej raz w tygodniu.

Przeprowadzone biopsje wykazały z kolei, że 37,6 proc. badanych cierpiała na niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby (NASH). Ten stan zapalny prowadzi do niszczenia komórek wątroby, a także produkcji tkanek włóknistych. To z kolei skutkować może niewydolnością wątroby.

Dalszy ciąg artykułu pod materiałem wideo

Napoje typu light szkodzą wątrobie osób dorosłych

Jeśli chodzi o osoby dorosłe, to szczególnie szkodliwe dla wątroby są też spożywane przez nie napoje gazowane słodzone aspartamem czy innymi chemicznymi słodzikami. Praktycznie nie dostarczają one energii, a więc, przynajmniej teoretycznie, idealnie nadają się dla osób będących na diecie lub dbających o linię. Okazuje się jednak, że napoje typu light nie są dobrym wyborem dla wątroby. W badaniu opublikowanym w 2008 r. w "The Canadian Journal of Gastroenterology" czytamy, że osoby spożywające dietetyczne napoje gazowane częściej chorowały na niealkoholową stłuszczeniową chorobę wątroby.

Przeczytaj też: Po czym poznać, że twoja wątroba już ledwo zipie?

Negatywny wpływ syropu glukozowo-fruktozowego na wątrobę

Syrop glukozowo-fruktozowy znajduje się w płatkach śniadaniowych, pieczywie, wyrobach cukierniczych, a także w różnego rodzaju napojach, które przynajmniej z pozoru mogą wydawać się zdrowe. To przede wszystkim syropy owocowe lub napoje owocowe. Kupując taki produkt, zawsze warto sprawdzić jego skład. Jeśli znajduje się tam syrop glukozowo-fruktozowy, lepiej wybrać inny napój. Amerykańskie Narodowe Instytuty Zdrowia ostrzegają, że przyjmowanie zbyt dużej ilości syropu glukozowo-fruktozowego może być przyczyną niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby.

MedonetPRO OnetPremium

MedonetPRO OnetPremiumMedonet

Na zdrowie wątroby w dużej mierze oddziałuje nasz styl życia. Spożywanie szkodliwych napojów w dłuższej perspektywie może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. W przypadku niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby najgorszym scenariuszem jest nawet konieczność przeszczepu.

Przeczytaj źródło