Warszawska Restauracja Baczewskich to miejsce, które trudno pomylić z jakimkolwiek innym. Z jednej strony elegancki, zabytkowy pałacyk z duszą. Z drugiej, nowoczesne podejście do galicyjskiej kuchni, w której tradycja spotyka się z odrobiną dekadencji i szczyptą humoru. Trzy sale: kominkowa, barowa i „nalewkowa” tworzą scenerię, w której czas zdaje się zwalniać. To tu pierogi pojawiają się w nowoczesnych odsłonach, a legendarny Tort Baczewskich – czekoladowo-orzechowy, ciężki, sycący, a przy tym wyrafinowany – stanowi słodki finał każdej kolacji.

mat. prasowe Rest. Baczewskich
Ale raz w miesiącu cała restauracja żyje jednym hasłem: Noc Tatarożerców.
To autorski koncept szefa kuchni, Dimy Babaka, który w kuchni czuje się jak artysta w pracowni. Na oczach gości sieka, miesza i doprawia kolejne tatary, a przy tym opowiada o nich z pasją, jakby każdy był małym kulinarnym dziełem sztuki.

mat. prasowe Rest. Baczewskich
Dla mnie wszystko zaczyna się od produktu. Mięsa i ryby pochodzą od sprawdzonych dostawców, których znam i którym ufam. Owoce i warzywa wybieram sam, często na Hali Mirowskiej, poszukuję tych najbardziej dojrzałych i pełnych smaku. To one stają się później sercem moich dań. Mam też swoje klasyki - tatar wołowy z truflą i ten z troci wracają regularnie. Ludzie o nie pytają
Wieczór ma formułę all you can eat ale w wersji haute cuisine. Goście próbują kolejnych tatarów np. z dzikiego łososia ze Szkocji, z selera pieczonego w soli, ze śledzia, z tuńczyka blue fin, z jelenia… a nawet tatar owocowy na finał. Każdy inny, każdy dopieszczony detalem i podany z elegancją, której nie spodziewasz się po tak surowej formie dania.

Dmytro Babak - szef kuchni Rest. Baczewskich
Choć Noc Tatarożerców odbywa się tylko raz w miesiącu, rezerwacje znikają błyskawicznie - czasem nawet z dwumiesięcznym wyprzedzeniem. Bo to coś więcej niż kolacja. To spektakl, trochę kulinarny, trochę towarzyski, zawsze z intymną atmosferą. Goście kosztują wszystkiego po trochu, a potem wracają do ulubionych smaków. W międzyczasie w kieliszkach błyszczą nalewki i wina dobrane specjalnie do menu.

mat. prasowe Rest. Baczewskich
Menu najbliższej, wyjątkowej edycji wydarzenia w całości opiera się o pairing z nalewkami:
- Tatar z dzikiego łososia ze Szkocji z Nalewką z rokitnika
- Tatar z selera pieczonego w soli z Krwawą Marysią
- Tatar z tuńczyka blue fin z Nalewką z pigwowca
- Tatar wołowy z czarną truflą z Nalewką z Kaszy gryczanej na pomarańczy
- Tatar z jelenia z Nalewką z czarnej porzeczki
- Tatar owocowy z Nalewką z wiśni
Gdzie i kiedy
Restauracja Baczewskich Warszawa
Al. Szucha 17, Warszawa
Najbliższe edycje Nocy Tatarożerców: 14 listopada i 2 grudnia 2025
Rezerwacje: +48 888 522 668
Instagram: baczewskich.rest

1 tydzień temu
10



English (US) ·
Polish (PL) ·