Maślan sodu coraz popularniejszy. Może wesprzeć nie tylko jelita

1 tydzień temu 11

Maślan sodu dla jelit. Dlaczego jest tak pomocny?

Warto rozpocząć od tego, że kwas masłowy to podstawowa substancja odżywcza i ochronna jelita, a maślan sodu to jego pochodna – dokładniej jego sól. Wspomniany maślan ma szerokie zastosowanie w terapii wspomagającej pacjentów z chorobami zapalnymi jelit i zaburzeniami mikrobioty.

Pełni ważną funkcję w prawidłowym funkcjonowaniu kolonocytów, czyli komórek nabłonka jelitowego. Maślan sodu wspomaga procesy regeneracyjne błony śluzowej jelit, a to jest kluczowe dla utrzymania zdrowia przewodu pokarmowego.

Naturalnymi źródłami maślanu sodu w diecie są produkty takie jak: masło, mleko krowie, kozie, owcze oraz twarde sery (np. parmezan czy cheddar).

Warto podkreślić, że suplementacja maślanem sodu może pomóc osobom cierpiącym na schorzenia układu pokarmowego. Inne właściwości maślanu:

  • ogranicza procesy owrzodzeń w obrębie błony śluzowej żołądka, a jego obecność sprzyja odbudowie struktur jelitowych i wspiera prawidłowe funkcje przewodu pokarmowego;
  • działa przeciwzapalne oraz immunoregulacyjne oraz wspomaga równowagę układu odpornościowego w obrębie przewodu pokarmowego;
  • może ograniczać stres oksydacyjny,
  • chroni przed szkodliwym wpływem czynników toksycznych.

Co z redukcją masy ciała?

Wiele osób zastanawia się, czy maślan sodu może pomóc w przypadku odchudzania. Jednakże dotychczasowe badania nie dostarczają jednoznacznych dowodów w tej kwestii. Natomiast badania te sugerują, że substancja ta może być pomocna szczególnie w przypadku otyłości oraz insulinooporności.

Co więcej, maślan sodu zwiększa wydatkowanie energii przez organizm oraz zmniejsza apetyt. To zaś stymuluje do odczuwania sytości, więc w konsekwencji może wspomagać walkę z nadwagą i otyłością.

Jednocześnie niektóre badania na modelach zwierzęcych wykazały możliwy związek maślanu z przyrostem masy ciała, ale na razie nie został to potwierdzone u ludzi.

Maślan sodu i wpływ na organizm. Zalecane dawkowanie

Maślan sodu może pomóc także na inne organy i przy różnych schorzeniach:

  • tarczyca – dzięki właściwościom przeciwzapalnym, maślan sodu może mieć pozytywny wpływ na stan tego gruczołu, szczególnie w przebiegu zapaleń autoimmunologicznych;
  • refluks żołądkowo-przełykowy - suplementacja może łagodzić objawy refleksu poprzez regulację wydzielania kwasu solnego i obniżenie kwaśności treści żołądkowej;
  • zaparcia – maślan wpływa na stymulację perystaltyki jelitowej, więc może skutecznie wspierać leczenie zaparć, poprawiając rytm wypróżnień i ogólną pracę jelit.

Najlepiej stosować preparaty maślanu sodu po posiłkach, dzięki temu może wykazywać korzystne działanie na błonę śluzową oraz mikrobiotę jelitową. Coraz popularniejszym połączeniem jest maślan sodu z probiotykiem.

Powód jest prosty - probiotyk odbudowuje mikroflorę, a maślan sodu działa regenerująco i przeciwzapalnie na nabłonek jelitowy. Taki duet może być szczególnie pomocny po antybiotykoterapii albo przy przewlekłych dolegliwościach ze strony układu pokarmowego.

Trwanie suplementacji i możliwe przeciwwskazania

Suplementacja maślanem sodu dla uzyskania pełnego efektu powinna trwać według zaleceń przez co najmniej trzy miesiące. Przy schorzeniach przewlekłych, po osiągnięciu poprawy, warto kontynuować suplementację.

Choć maślan sodu uznawany jest za bezpieczny, istnieją przeciwwskazania do jego stosowania. Przede wszystkim ostrożność powinny zachować osoby z nadwrażliwością na którykolwiek składnik preparatu, nie jest też zalecany dla dzieci poniżej 7. roku życia oraz osobom z zaburzeniami połykania.

Należy skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem suplementacji, zwłaszcza w przypadku osób przewlekle chorych, przyjmujących inne leki, kobiet w ciąży oraz karmiących piersią.

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.

Dowiedz się więcej na temat:

Przeczytaj źródło