Lubisz parówki? Te omijaj, nie pójdą na pewno na zdrowie, bo są bez mięsa

1 tydzień temu 9

Parówki to jedna z ulubionych wędlin Polaków. Parówki z wody, parówki na zimno, hot dogi - wiele osób bez nich nie wyobraża sobie wręcz życia. Nie wszystkie dostępne na rynku parówki są jednak dobrej jakości. Dziennikarka Katarzyna Bosacka, specjalistka ds. zdrowego żywienia, przyjrzała się dokładnie parówkom różnych firm i podpowiada, których lepiej nie jeść.

Parówki na gorąco to szybka i smaczna przekąska. Zanim jednak zjemy je sami lub podamy bliskim, warto sprawdzić ich skład. Jak się okazuje, nawet te, które mają napisane na opakowaniu, że są z "czystego mięsa", tak naprawdę wcale nie są dobrej jakości. Wystarczy dobrze wczytać się w ich skład. W sklepach znajdziemy zarówno produkty o wysokiej zawartości mięsa, jak i takie, które mięsa praktycznie nie zawierają. Parówkom przyjrzała się dziennikarka Katarzyna Bosacka i swoimi spostrzeżeniami podzieliła się z fanami.

Te parówki warto wybrać

Katarzyna Bosacka w poście na Facebooku radzi, żeby uważnie czytać etykiety. Sama robi to bardzo dokładnie. Dziennikarka podpowiada, że parówki z szynki marki "Kraina Wędlin", które można kupić w popularnym dyskoncie można bez obaw jeść. "To jest parówka z szynki, przyzwoity skład, naturalne. Bez konserwantów, bez fosforanów" - powiedziała Katarzyna Bosacka.

MOM to nie mięso!

Z kolei parówki wędzone z kurcząt dostępne w tym samym dyskoncie ekspertka zdecydowanie odradza. Zawierają bowiem 55 proc. mięsa oddzielonego mechanicznie (MOM), skórę z kurcząt, kaszę manną, skrobię i stabilizatory. "A mięso oddzielone mechanicznie nie jest według prawa obowiązującego w Unii Europejskiej mięsem, jest odpadem, mieszaniną tkanki łącznej, chrzęstnej" - mówi Bosacka.

Ile mięsa powinno być w wędlinach?

Ekspertka podpowiada, że dobre wędliny powinny zawierać co najmniej 85-90 proc. mięsa, a najlepiej 100 proc. Im krótsza lista składników, tym lepiej - idealne parówki to głównie mięso, woda, sól i naturalne przyprawy. Unikajmy więc produktów zawierających MOM oraz innych wypełniaczy, które obniżają jakość produktu.

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Przeczytaj źródło