Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
To ciasto robi się obowiązkowo raz w roku - na Boże Narodzenie. Właśnie jest ten czas, by nastawić staropolski piernik dojrzewający i dać mu powoli nabierać smaku. Piernik staropolski nie ma sobie równych. Podajemy sprawdzony przepis doskonałej kucharki siostry Anastazji.
Staropolski piernik dojrzewający nie lubi pośpiechu. Ciasto lubi długi odpoczynek. Najlepiej, żeby piernik staropolski dojrzewał od 6 do 2 tygodni.
Piernikowa tradycja
Piernik staropolski długo dojrzewający wypiekano już w średniowieczu. Miał niezwykły aromat dzięki przyprawom korzennym i dodatkowi miodu. Ciasto leżakowało i nabierało wyjątkowego smaku. Przygotowanie ciasta piernikowego uchodziło za prawdziwą sztukę. W Toruniu, Gdańsku i Krakowie byli mistrzowie, którzy przygotowali ciasto piernikowe, chętnie kupowane przez klientów w krajach bałtyckich.
Dlaczego piernik staropolski musi dojrzewać?
Ciasto na piernik staropolski, dzięki długiemu leżakowaniu, nabiera głębokiego smaku. Składniki łączą się idealnie. Ciasto staje się elastyczne. Miód i goździki, które dodaje się do ciasta, mają naturalne właściwości bakteriobójcze i konserwują ciasto.
Przepis na piernik staropolski siostry Anastazji
- 1 kg mąki pszennej
- 300 g cukru
- 3 jajka
- 250 g masła
- 125 ml mleka
- 500 ml płynnego miodu o delikatnym smaku
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
Przyprawa do piernika
- 4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 3 łyżeczki mielonego imbiru
- 4 łyżeczki mielonych goździków
- 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- pół łyżeczki mielonego pieprzu
Przygotowanie
Wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy w misce, czyli robimy swoją przyprawę do piernika. W małym garnku rozgrzewamy miód z cukrem. Zostawiamy do wystygnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę i sodę oczyszczoną. Dodajemy miód z masłem i wyrabiamy. Potem dodajemy po jednym jajku i nadal wyrabiamy ciasto. Dodajemy też ciepłe mleko. Wyrabiamy dalej. Wsypujemy mieszankę przypraw do piernika i sól. Wyrabiamy, aż ciasto będzie mieć gładką konsystencję. Piernik dojrzewający siostry Anastazji formujemy w kulę, przekładamy do czystej miski i przykrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 30 dni. Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy części i rozwałkowujemy. Każdą część piernikowego ciasta pieczemy w keksówkach osobno przez 20 minut w 170 st. Celsjusza. Ostudzone ciasto przekrajamy na trzy części i przekładamy powidłami śliwkowymi. Możemy piernik polukrować lub polać czekoladą.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję
Dalszy ciąg materiału pod wideo
Zobacz
Popularne Zobacz również Najnowsze

1 miesiąc temu
20



English (US) ·
Polish (PL) ·