Jesień i zima to czas surówek. To idealny dodatek nie tylko od obiadu, ale też kanapek czy kolacji. Surówki nie tylko zaspokajają głód, ale pomagają także walczyć ze zbędnymi kilogramami. Sięgać po nie powinny te osoby, które są na diecie. Ta surówka jest jedną z najlepszych. Nie tylko wzmacnia odporność i radzi sobie z głodem, ale też podkręca metabolizm i pomaga schudnąć.
Surówki to dodatek, po który sięgamy zwłaszcza jesienią i zimą, gdy świeżych warzyw jest w sklepach i bazarach nieco mniej niż wiosną, czy latem. Surówki pasują tak naprawdę do wszystkiego. Są idealnym dodatkiem do ziemniaków i klasycznego schabowego, czy kaszy z pulpetami. Nic nie stoi na przeszkodzi, by zjeść je także jako dodatek do pierogów czy wytrawnych naleśników.
Jedna z najlepszych surówek. Świetna dla tych, co na diecie
Surówki warto jeść, bo to prawdziwa bomba witaminowa i odżywcza. Przepisów na to danie jest naprawdę bardzo wiele. Jest wśród nich jedna, która nie tylko zaspokoi głód, ale pomoże podkręcić metabolizm i schudnąć.
Nazywana jest "surówką złocistą". Jej podstawa to kiszona kapusta i surowa marchewka. Można ją dodać do obiadu, ale jest też smaczna i odżywcza jako samodzielna przekąska. Sprawdzi się w różnego rodzaju dietach, bo jest pełna witamin i składników odżywczych.
Surówka idealna dla tych co na diecie. Dlaczego pomaga w odchudzaniu?
Surówka z marchewki i kiszonej kapusty pomaga w odchudzaniu i podkręca metabolizm, bo zawiera bardzo dużą dawkę błonnika pokarmowego. Poza tym ma niewiele kalorii. Znaleźć w niej można takie witaminy jak A, E, K, czy B. Ta surówka to również bogate źródło magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Dodatkowy plusem wynikającym z jedzenia surówki złocistej jest to, że zawarta w niej marchewka świetnie wpływa na naszą cerę.
Surówka złocista - składniki
- 500 g kiszonej kapusty
- 250 g marchwi
- 1-2 jabłka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
- sól i cukier do smaku
Surówka złocista - przygotowanie
- Kiszoną kapustę należy odcisnąć z nadmiaru soku. Jeśli jest za kwaśna warto opłukać ją wodą i znowu odcisnąć.
- Następnie należy poszatkować kapustę na drobne kawałki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Jabłko również obieramy i ścieramy. Tak przygotowane należy skropić sokiem z cytryny, by zachowało jasny kolor. Do kapusty należy dodać marchewkę i jabłko.
- Tak przygotowaną surówkę trzeba doprawić kminkiem, pieprzem, solą i cukrem. Polać olejem rzepakowym i wymieszać.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję
Dalszy ciąg materiału pod wideo

17 godziny temu
5

![Zendaya w filmie oscarowego twórcy „Tamtych dni, tamtych nocy”. To pełna napięcia gra, która rozpala zmysły [RECENZJA]](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2025/10/okladka-01c585e.png?resize=1200%2C630)




English (US) ·
Polish (PL) ·