Jak zaopatrzyć się w witaminę D w okresie jesienno-zimowym? Oto idealna długość spaceru

4 tygodni temu 12
  • Aż ok. 70 proc. witaminy D jest produkowane przez skórę pod wpływem promieni słonecznych. Możemy więc wspierać swoje ciało np. dzięki spacerom
  • Zimą warto korzystać z każdej okazji do wyjścia na świeże powietrze, gdy tylko pojawi się słońce, ponieważ synteza witaminy D jest wtedy gorsza
  • Nasz organizm potrzebuje około 2 godz. ekspozycji na słońce w styczniu, aby uzyskać zalecaną dzienną dawkę witaminy D ze wspomnianych 70 proc.
  • Chcesz podzielić się swoimi spostrzeżeniami? Napisz do mnie: karolina.branska@medonet.pl
  • Więcej aktualnych wiadomości znajdziesz na stronie głównej Onetu
  • Dużo czytania, a mało czasu? Sprawdź skrót artykułu

SPIS TREŚCI

  1. Jak długo spacerować zimą?
  2. Co jeść, aby zwiększyć poziom witaminy D?

Jak długo spacerować zimą?

"Zimą światło jest słabe i krótkotrwałe w porównaniu z sezonem wiosenno-letnim. Ponadto zimą jesteśmy bardziej okryci, przez co jesteśmy mniej narażeni na przewianie, a synteza witaminy D jest gorsza" – wyjaśnia Florence Foucaut, dietetyk — specjalistka od żywienia.

Zimą warto korzystać z każdej okazji do wyjścia na świeże powietrze, gdy tylko pojawi się słońce. Hiszpańscy naukowcy określili, ile czasu nasz organizm potrzebuje na ekspozycję na słońce, aby uzyskać zalecaną dzienną dawkę witaminy D (pamiętaj, że niektórzy potrzebują jej więcej, o czym pisaliśmy tutaj: Rekomendowana dawka witaminy D nie zawsze jest wystarczająca. Kto powinien przyjmować jej więcej?).

"W styczniu około południa wystarczy nieco ponad 2 godziny ekspozycji na słońce (dokładnie 130 minut, czyli 2h10), aby uzyskać zalecaną dzienną dawkę witaminy D w przypadku twarzy, szyi, dłoni i przedramion" – podają w swoim badaniu opublikowanym w czasopiśmie "Science of Total Environment". Latem już kilku— lub kilkunastominutowy spacer jest fantastycznym źródłem witaminy D.

Polecam ci mój tekst: Pozbyłam się niedoborów witaminy D w trzy miesiące. Jakie błędy popełniałam wcześniej?

Zimą zaleca się przebywanie na świeżym powietrzu przez co najmniej 2 godziny dziennie, aby zapewnić odpowiednią ilość witaminy D (w zakresie tych wspomnianych 70 proc.). Jednak nie zawsze jest to możliwe. Nie zawsze chce nam się wyjść na długi spacer, jesteśmy przeziębieni, jest ślisko i niebezpiecznie... Powodów jest sporo.

Dalszy ciąg artykułu pod materiałem wideo

Jakie są źródła witaminy D z pożywienia?

Ile czasu trzeba spędzić na słońcu zimą, aby uzyskać witaminę D?

Dlaczego zimą synteza witaminy D jest gorsza?

Kto powinien szczególnie rozważyć suplementację witaminy D zimą?

Co jeść, aby zwiększyć poziom witaminy D?

Dlatego naukowcy sugerują uzupełnianie witaminy D latem oraz spożywanie przez cały rok produktów bogatych w tę witaminę, takich jak tłuste ryby (śledź, sardynka, łosoś, makrela, pstrąg tęczowy), grzyby (np. kurki, borowiki), jaja, gorzka czekolada, masło lub margaryna, podroby, olej z wątroby dorsza. Przydają się również suplementy z witaminą D.

W zimie lekarz może zalecić suplementację witaminy D osobom narażonym na jej niedobór, takim jak niemowlęta i małe dzieci, osoby powyżej 65. roku życia, kobiety w ciąży, kobiety po menopauzie oraz osoby o ciemnej karnacji, które słabiej syntetyzują witaminę D. W razie wątpliwości warto porozmawiać o tym z lekarzem.

Czytaj też: Ten trik może zwiększać przyswajanie witaminy D nawet o 50 proc.

Przeczytaj źródło