SPIS TREŚCI
- Epidemia, o której wciąż mówi się za mało
- Dlaczego poziom glukozy i insuliny ma znaczenie
- Czym jest indeks glikemiczny (IG) i dlaczego ma znaczenie
- Jak to działa w praktyce: połączenie smaku i nauki
- Dlaczego warto wybierać produkty o niskim IG
- Małe super wybory = duża różnica
- Purella Superfoods - nauka w służbie codziennych wyborów
- Źródła:
Epidemia, o której wciąż mówi się za mało
Zaburzenia gospodarki glukozowo-insulinowej są jednymi z najczęstszych problemów zdrowotnych współczesności. Centers for Disease Control and Prevention wyraźnie wskazuje, że insulinooporność jest stanem poprzedzającym cukrzycę typu 2.1 W przypadku Zespołu policystycznych jajników (PCOS), czyli żeńskiego zaburzenia hormonalnego, nawet 60-80 % kobiet może mieć insulinooporność lub podwyższoną insulinę.2 W związku z tym, choć nie każde zaburzenie gospodarki węglowodanowej kończy się cukrzycą typu 2, to w większości przypadków podstawą jest właśnie upośledzona wrażliwość na insulinę.3
Dlaczego poziom glukozy i insuliny ma znaczenie
Insulina to hormon kluczowy dla procesu transportu glukozy do komórek i jej przeznaczenia na energię czy magazynowanie. Jeśli jednak tkanki stają się na nią mniej wrażliwe (insulinooporność), trzustka produkuje coraz więcej insuliny, by utrzymać prawidłowy poziom glukozy. W efekcie może dochodzić do:
- wyższych poziomów glukozy i insuliny na czczo,
- przewlekłej hiperinsulinemii,
- uszkodzeń naczyń, wątroby, serca i narządów metabolicznych.4 W literaturze medycznej insulinooporność jest określana jako „najważniejszy predyktor” rozwoju cukrzycy typu 2.3
Dobre wieści? Stan ten można modyfikować m.in. poprzez aktywność fizyczną, redukcję masy ciała oraz wybór produktów spożywczych sprzyjających równowadze glukozowo-insulinowej.
Czym jest indeks glikemiczny (IG) i dlaczego ma znaczenie
Indeks glikemiczny klasyfikuje produkty spożywcze w skali 0–100 na podstawie tego, jak szybko po ich spożyciu wzrasta poziom glukozy we krwi. Produktem referencyjnym jest glukoza (IG = 100). Produkty o niskim IG (≤ 55) są trawione i wchłaniane wolniej, co oznacza łagodniejszy wzrost glukozy i insuliny oraz wydłużone uczucie sytości. Stosując produkty o niskim IG można wpływać na stabilniejszy poziom energii i mniejsze wahania poziomu glukozy.
Żródło: Materiały prasowe
Jak to działa w praktyce: połączenie smaku i nauki
Warto, by produkty przekąskowe nie były „czystą przyjemnością”, ale także sprzyjały stabilnej glikemii. To właśnie przyświecało marce Purella Superfoods przy wprowadzeniu na rynek batonów i granoli o niskim IG potwierdzonym w badaniach:
- batony proteinowe z linii Purella Protein Crunchy – IG = 30-39 (w zależności od smaku)
- granola proteinowa Purella Protein – IG = 34,39 ± 2,82
To pierwsze w Polsce produkty przekąskowe, które uzyskały niski indeks glikemiczny potwierdzony badaniami in vivo (badania z krwi) według normy ISO 26642:2010 – standardu stosowanego w badaniach naukowych na świecie. Dane wskazują, że przebadane produkty mieszczą się w kategorii niskiego IG, co oznacza łagodny wzrost glukozy po spożyciu i stabilniejszą energię.
Żródło: Materiały prasowe
Dlaczego warto wybierać produkty o niskim IG
Dieta z przewagą produktów o niskim IG może przynieść konkretne korzyści, nie tylko osobom z zaburzoną gospodarką glukozową, ale również tym, którzy chcą dłużej utrzymać energię i lepsze skupienie w ciągu dnia:
- stabilizuje poziom glukozy i insuliny, co pomaga uniknąć gwałtownych spadków energii i napadów głodu,
- wspiera dłuższe poczucie sytości i może wspomagać utrzymanie masy ciała,
- wspiera zdrowie układu sercowo-naczyniowego oraz metabolizm glukozy i tłuszczów.
W kontekście marki Purella Superfoods, połączenie wysokiego poziomu białka (>20%) i braku dodatku cukrów (<3%) oznacza przekąskę, która może być częścią lepszego planu żywieniowego, a przy tym przyjemnie smakować i chrupać.
Małe super wybory = duża różnica
Nie trzeba zmieniać całej diety od zaraz. Wystarczy kilka prostych kroków:
- zamień słodką przekąskę lub słodzony napój na produkty bez cukru, np. baton Purella Crunchy o niskim IG,
- wybierz granolę Purella Protein zamiast typowych płatków śniadaniowych,
- zamiast białego pieczywa wybieraj pełnoziarniste lub produkty z niskim IG
Takie „małe super wybory” mogą prowadzić do stabilniejszego poziomu glukozy, lepszej koncentracji i samopoczucia w ciągu dnia.
Purella Superfoods - nauka w służbie codziennych wyborów
Purella Superfoods to marka, która łączy smak z nauką. „Temat insulinooporności coraz częściej pojawiał się w rozmowach z naszymi konsumentami. Dlatego postanowiliśmy rozwijać portfolio Purella Superfoods nie tylko w oparciu o wartości odżywcze i ich funkcje, ale też realny wpływ produktów na glikemię krwi, który weryfikujemy w badaniach przy współpracy z naukowcami uniwersyteckimi.” - mówi Klaudia Szymańczyk, Manager Marki Purella Superfoods. W Światowy Dzień Walki z Cukrzycą warto pamiętać, że nasze wybory żywieniowe możemy kontrolować. Codzienne przekąski to jeden z obszarów. Wybierając produkty z niskim IG stawiasz na komfort energii, świadomy wybór i lepsze samopoczucie.
Żródło: Materiały prasowe

1 dzień temu
12




English (US) ·
Polish (PL) ·