GIS pilne wycofanie: nie jedz pod żadnym pozorem

5 dni temu 8

W najnowszym komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) poinformowano o wycofaniu partii popularnego tatara wołowego, w której wykryto groźne bakterie. Poniżej znajdziesz pełne informacje, dlaczego produkt może zagrażać Twojemu zdrowiu oraz co powinieneś zrobić jeśli go posiadasz.

 nie jedz pod żadnym pozorem Badania wykazały obecność bakterii Escherichia coli produkujących toksynę Shiga (STEC) w jednej partii tatara wołowego.

PTWP/PAP: Marcin Obara/Adobe Stock:vvoe

Tatar wołowy z groźną bakterią

Chodzi o produkt: tatar wołowy, 200 g, o numerze partii: 8525281202. Termin przydatności do spożycia to 24 października 2025 r. Producentem jest SOKOŁÓW Spółka Akcyjna Oddział w Tarnowie.

Spożycie produktu zanieczyszczonego Escherichia coli (STEC) wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, a w przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu należy skontaktować się z lekarzem.

GIS poinformował, że Sokołów S.A. rozpoczął procedurę wycofania kwestionowanej partii produktu, a organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania z obrotu i prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie. 

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.

Dowiedz się więcej na temat:

Przeczytaj źródło